من با آقای دکتر باوند در جریان مبارزات انتخاباتی در سخنرانیهایی که برای تشویق مردم به مشارکت سیاسی و گسترش و ارتقاء آگاهی در جامعه در نشستهای مختلفی که در سالهای گذشته در کشور ما انجام شده و انشاءالله بشود، آشنا شدم.
از آن مهمتر در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، آقای دکتر باوند یکی از همراهان صمیمی ما بودند. ما همیشه در برههای حساس زندگی کردیم و همیشه تحولات جدی ما را احاطه کرده است. ما یک دوره را در مجلس تجربه کردیم که در آن دوره موضوع دریای خزر و دفاع از منافع ایران در آن مطرح بود. ما یک یار همیشگی و همراه همیشگی داشتیم: آقای دکتر باوند (که نمیدانم چرا ننوشتند ایشان سخنگوی جبهه ملی هم هستند). وجهه سیاسی و اجتماعی استاد دانشگاه میتواند او را از دیگران ممتاز کند؛ کسانی که سعی میکنند از علمشان برای پیشرفت جامعه، نهفقط در کلاسها بلکه در شرایط اجتماعی و سیاسی امروز که میدانیم با چه آسیبها و دشواریهایی روبهرو هست، استفاده کنند و بیشترین نتیجه از تلاشهایشان را به مردم منتقل کنند. حتماً همکاران من در دانشگاه در سطوح مختلف این تلاش را شبانهروز انجام میدهند.
تصور من این است که آن چیزی که باعث ممتاز شدن اساتید دانشگاه و همه کسانی که وارد عرصۀ علم و دانش میشوند، خواهد شد، میزان درگیر و فعال شدنشان در امور اجتماعی و افزایش آگاهیهای عمومی یا به تعبیر دیگر، همان چیزی است که در یونسکو مورد توجه زیاد قرار گرفته است: اجتماعی کردن علم؛ چون اگر علم به جامعه منتقل نشود و به افزایش و ارتقای آگاهیها کمک نکند، البته ارزشش در حد کلاسهای درس و صدور مدارج و مدارک دانشگاهی تنزل خواهد یافت. اما باور من همیشه این بوده که باید این را به عرصه اجتماعی و عمل بیاوریم و کمک کنیم که درک روشنتری از منافع ملی شکل بگیرد؛ بهخصوص در کشور ما که همواره تحت تأثیر تحولات بینالمللی است و به تعبیر یکی از همکاران، شاید جزء بینالمللیترین کشورهای جهان باشیم. حال عصر جهانیشدن و شرایط جهانیشدن طبیعتاً این تأثیر و تأثر را شدت بخشیده است.
اما ما چقدر از تحولات پیرامونی و تأثیر آن بر روندهای داخلی اطلاع داریم؟
به نظر من ما وظیفه سنگینی در این زمینه بر عهده داریم. آقای دکتر باوند ازجمله شخصیتهای دانشگاهی بودند که تلاش کردند تا در دفاع از منافع مردم ایران و در بهبود جایگاه ایرانیان برای ارتقاء موقعیت ایران از این علم استفاده کنند و هرکجا امکان بوده این یافتهها را منتقل سازند و تلاش کنند تا این یافتهها به کار گرفته شود. من از این تلاش خستگیناپذیر تقدیر میکنم و امیدوارم سالهای سال مردم ایران و جامعه علمی ما از برکات حضور ایشان و انباشت علم در وجود گرانقدر ایشان برخوردار باشد و زندگی و منش و روش ایشان در انتقال یافتههای علمی به عرصههای اجرایی، الگویی باشد برای همۀ ما تا این یافتهها را از کتابخانهها و کلاسهای درس به جامعه منتقل کنیم که در واقع هزینه آن هزینه گزافی است.