محمدجواد حقشناس استاد دانشگاه و عضو سابق شورای شهر تهران در گفتگو با اصلاحات نیوز با اشاره به موضوع زندانی شدن صادق زیباکلام میگوید: معمولا برخوردهایی که در قالب پرونده های قضایی صورت میگیرد، نیاز به وجود مدارک مشخص دارد و بر اساس آن میتوان سخنان درستی را ارائه کرد. اما با توجه به خبرهایی که منتشر شده، اتهام او تبلیغ علیه نظام عنوان شده و بر همین اساس متاسفانه این خبر بسیار تلخ را مبنی بر زندان رفتن او شنیدیم.
دستگیری صادق زیباکلام بسیار عجیب و غریب است. دستگاه قضایی کشور بهتر است یک بررسی انجام دهد تا ببینند چه موضوعی پشت این اتفاق است که اطلاع آن میتواند برای عموم جامعه مفید باشد.
وی ادامه داد: این خبر ناگواری برای اصحاب قلم، دانشجویان او و کسانی که به او علاقه مند بودند، بود. این اتفاق یک کج سلیقگی جدی و اقدام کاملا نابجایی بود که میتواند موجب خوشحالی دشمنان و کسانی که علاقمند نیستند ما از یک مسیر کم هزینه اموراتمان را پیش ببریم، باشد. این موضوع جز افزایش خشونت و فضای تقابلی در چارچوب حرکت سخت، پیام دیگری را در بر ندارد.
چرا در رابطه با ایجاد یک فضای تحمل و فضای گسترش نظرات انتقادی به معنای یافتن راه درست و دقیق و دست گذاشتن روی نقاط ضعف جامعه و تصحیح اخلاق و رفتار کنش مردم عمل نکنیم و بخواهیم یک استاد دانشگاه که سنی نزدیک به ۸۰ سال را دارد که جز با زبان ملایمت یک استاد دانشگاه سخن نگفته را به زندان بیاندازیم؟ آن هم در روزی که قرار است کتاب او رونمایی شود! این رفتار پیام نامناسبی به مردم و جهانیان منتقل میکند.
حق شناس با بیان این موضوع که آقای زیباکلام چندسال در دوران پهلوی توسط ساواک دستگیر میشود و به زندان میرود، گفت: به هر حال ایشان تجربه دوره زندان در زمان دانشجویی را داشته است. او گفته در آن زمان درگیر عملیات چریکی بوده است و در آن فضا ساواک او را دستگیر کرده است. فکر میکنم منطق دستگاه امنیتی چه در دوران شاه و چه در دوره جمهوری اسلامی، قابل فهم است که اگر یک معترض برای بیان اعتراض خودش از روش های مسالمت آمیز استفاده نکند، دست به اسلحه ببرد و روشهای خشونت آمیز به کار برد، برخورد با او اجتناب ناپذیر خواهد بود.
اما زمانی که اعتراضات در مسیر مسالمت آمیز است، به هیچ عنوان رفتار داغ و درفش نه تنها قابل فهم نیست، بلکه محل تامل است. وقتی فردی مانند زیباکلام در چارچوب قانون و قاعده و کاملا مسالمت آمیز نظراتش را بیان میکند که حتی میتواند این نظرات، نظراتی متفاوت با نظرات رسمی نظام سیاسی باشد، چه اشکالی دارد؟
وی ادامه داد: اما زمانی که اعتراضات در مسیر مسالمت آمیز است، به هیچ عنوان رفتار داغ و درفش نه تنها قابل فهم نیست، بلکه محل تامل است. وقتی فردی مانند زیباکلام در چارچوب قانون و قاعده و کاملا مسالمت آمیز نظراتش را بیان میکند که حتی میتواند این نظرات، نظراتی متفاوت با نظرات رسمی نظام سیاسی باشد، چه اشکالی دارد؟ چرا در رابطه با ایجاد یک فضای تحمل و فضای گسترش نظرات انتقادی به معنای یافتن راه درست و دقیق و دست گذاشتن روی نقاط ضعف جامعه و تصحیح اخلاق و رفتار کنش مردم عمل نکنیم و بخواهیم یک استاد دانشگاه که سنی نزدیک به ۸۰ سال را دارد که جز با زبان ملایمت یک استاد دانشگاه سخن نگفته را به زندان بیاندازیم؟ آن هم در روزی که قرار است کتاب او رونمایی شود! این رفتار پیام نامناسبی به مردم و جهانیان منتقل میکند.
آقای زیباکلام تجربه دوره زندان در زمان دانشجویی را داشته است. او گفته در آن زمان درگیر عملیات چریکی بوده است و در آن فضا ساواک او را دستگیر کرده است. فکر میکنم منطق دستگاه امنیتی چه در دوران شاه و چه در دوره جمهوری اسلامی، قابل فهم است که اگر یک معترض برای بیان اعتراض خودش از روش های مسالمت آمیز استفاده نکند، دست به اسلحه ببرد و روشهای خشونت آمیز به کار برد، برخورد با او اجتناب ناپذیر خواهد بود.
این فعال سیاسی با بیان این موضوع که اگر این حرکت را نوعی پاس گل به رژیم سفاک اسرائیل خصوصا گروه تندرو نتانیاهو ندانیم، حداقل می توانیم نوعی کج سلیقگی آشکار و رفتار کاملا مغایر با منافع ملی بدانیم، تصریح کرد: آن هم درست در زمانی که همه جهان در حمایت از مردم غزه و محکوم کردن اسرائیل و نهادهای بین المللی دست به اعتراض زده اند و در راس آنها اساتید و دانشجویان هستند، دستگیری صادق زیباکلام بسیار عجیب و غریب است. دستگاه قضایی کشور بهتر است یک بررسی انجام دهد تا ببینند چه موضوعی پشت این اتفاق است که اطلاع آن میتواند برای عموم جامعه مفید باشد.