مهدی بیکاوغلی- صادق زیباکلام در گفتوگو با روزنامه اعتماد از خطرات تداوم برخوردهای سلبی با مطالبات جوانان و زنان گفته است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
به نظر میرسد حالا که حداقل در ظاهر کمی از شدت اعتراضات میدانی کاسته شده، هسته سخت قدرت در ایران به دنبال آن است که سیاستهای گذشته را با قدرت و صلابت بیشتری ادامه دهد. بنابراین میگویند هر کاری قبل از ماجرای فوت مهسا امینی دنبال میشده، باید با قدرت بیشتر ادامه پیدا کند. اولین فقره این سیاستهای اعمالی، تداوم برخوردهای سلبی با حجاب است که میگویند آن را رها نخواهند کرد.
بسیاری از مدیران کشور، اساسا اعتقاد به وجود بحران در کشور ندارند. دوستان معتقدند چالشی بود که تمام شد و رفت. این چالش هم نه از درون کشور بلکه توسط ایران اینترنشنال و بی.بی.سی و فضای مجازی و امریکا و… راه افتاد.
اسباب و دلایلی که اعتراضات اخیر را شکل دادند تمام نشدهاند. به عکس معتقدم که تداوم سیاستهای اشتباه همیشگی، ابعاد و زوایای تظاهرات بعدی را بسیار گستردهتر خواهد کرد.
اگر هیچ تغییر و اصلاحی به وجود نیاید و نظام کماکان همان سیاستهای گذشته را دنبال کند، راه به جایی نخواهیم برد. من از الان برای آینده نظام دچار ترس و وحشت هستم.
براندازی و براندازان، عکسالعمل سرخوردگی و ناامیدی مردم در خصوص اصلاحات و تغییر هستند. اصرار بر سیاستهای اشتباه دهههای اخیر است که براندازی را شکل داده است. وگرنه براندازی به نظر من نه سازماندهی دارد، نه طرح و برنامه دارد، نه رهبر کاریزماتیک دارد، نه تشکل دارد و… فقط و فقط موضوعی که براندازی را به وجود آورده، ناامیدی از اصلاح در داخل است.
گزارهای که نطفه براندازی را ایجاد کرده آن است که هیچ نوری در انتهای تونل مشاهده نمیشود. هیچ پنجرهای رو به کنشگری مثبت باز نیست. آخرین دریچه کنشگری پویا که حاکمیت آن را بست، انتخابات ریاستجمهوری سال۹۶ بود.
موتور اعتراضات اخیر دانشجویان و دانشگاهها بودند. امروز چون دانشگاهها به خاطر امتحان و فشار و… تعطیل هستند، دامنه حضور میدانی مردم هم کاهش پیدا کرده است. اما این به معنای کاهش اعتراضات نیست.
۴۳سال است که سعی میشود جنبش دانشجویی از طریق ایجاد بسیج دانشجویی، انجمنهای حکومتی دانشجویی و… محدود شود اما نه تنها این روند موفق شده، بلکه وسعت هم پیدا کرده است. حتی دانشجویان دانشگاه آزاد در سراسر ایران مانند دانشجویان دانشگاه شریف و علامه و علم و صنعت و… مطالبهگری میکنند.
سپردن سرنوشت ۸۰ میلیون ایرانی به ۱ الی ۲میلیون نفر اقلیت رادیکال تندرو و انقلابی و… ممکن نیست.
این آتش همچنان شعلهور است، هرچند ممکن است برای مدتی زیر خاکستر برود، اما وزش یک باد یا یک متغیر پیرامونی کافی است تا این شعلهها را قویتر از قبل شناور کند.