چند روزی است که شاهد رخدادهایی در برخی شهرهای فرانسه هستیم و در رسانهها نیز تحلیل و تفسیرهای متفاوتی دراین خصوص میخوانیم و میبینیم. ازجمله در بسیاری از رسانههایی که مخالف اعتراضات اخیر جنبش موسوم به #زنزندگیآزادی بوده و هستند و آن را اغتشاش تعدادی اغتشاش گر با هدایت دشمنان خارجی میدانند؛ از رخدادهای اخیر فرانسه، باعنوان اعتراض جمع کثیری از مردم و مواجههی خشونتآمیز پلیس آن کشور، نام میبرند.
بهعنوان شهروند جامعهای که ماههاست با اعتراضات گروهها و صنوف مختلف، روبروست؛ درعین حال که کنجکاو و منتظر اقدامات و کنش سیاسی مسئولان و متولیان امور در حوزههای سیاسی، نظامی، اجتماعی، رسانهای، و امنیتی حاکمان فرانسه هستم، پرسشهای بسیاری نیز برایم پیش آمده است که مایلم آن را با خوانندگان درمیان بگذارم.
(پیشاز این نیز در یادداشتی به برخی از پرسشها و ابهامات بهطور مقایسه ای اشاره کردهام)*
🔸۱- چرا دولت فرانسه و در بالاترین سطح آن، رئیس جمهور این کشور، جان باختن یک نوجوان را بهعنوان یک قتل و جنایت نابخشودنی؛ پذیرفت؟ و نه یک مرگ طبیعی با بیماری زمینهای، یا خودکشی، یا حتی اقدام منجر به قتل نسبت به پلیس فرانسه؟
🔹۲- چرا در طول چند شبانه روز گذشته، باوجود کنشهای معترضین خشمگین همراه با تخریب ادارات و وسایل نقلیه و حملات تهاجمی به پلیس حاضر در خیابانها، با وجود بیش از چهل هزار نفر از نیروهای ویژهی پلیس در سطح شهرها و مناطق مختلف شهرهای فرانسه، معترضین دیگری کشته نشدهاند؟ آیا حاکمان و پلیس فرانسه، وظیفه و دستور ندارند از نظام مستقر خود حتی با کشتن معترضان خشن و تخریبگر؛ دفاع کنند؟ و اگر ندارند، چرا بدین شیوه عمل میکنند؟
🔸۳- چرا باوجود محکوم نمودن اقدامات تخریبی ناشی از خشم معترضین ازسوی رییسجمهور و سایر مدیران ارشد فرانسه، و دستور کنترل و جلوگیری از اعتراضاتشان؛ همچنان آنها را معترضان خشمگین میدانند نه مشتی اغتشاشگر و خس و خاشاک و اراذل و اوباش؟ آیا مدیران ارشد فرانسه، حکمرانی و کشورداری نمیدانند؟
🔹۴- چرا حوزهی امنیتی فرانسه، اجازه داد مراسم خاکسپاری نوجوان کشته شده برگزار شود؟ چرا پیکر او بدون حضور خانواده بهطور پنهانی در جایی به خاک سپرده نشد؟
🔸۵ – چرا از حضور خبرنگاران و رسانهها در انعکاس وقایع و رخدادهای خیابانی، جلوگیری نشده است؟
🔹۶- دولت و پلیس فرانسه، با بازداشتشدگان و خانوادههای شان چگونه برخورد خواهد کرد؟ آیا آنها را از دانشگاه و محل کار، اخراج خواهد نمود؟ آیا حقوق و بیمهی آنها را قطع خواهدکرد؟آیا ممکن است معترضین را برای تخریب گسترده در شهر و حمله به پلیس و مراکز دولتی، به اعدام یا حبسهای طولانی مدت محکوم نماید؟
🔸۷- و چرا باوجود اینهمه تناقض و تفاوت تاکتیک و مواجهه میان آنچه در اعتراضات ایران و فرانسه ازسوی حاکمیت این دو سیستم رخ میدهد، همچنان رسانهی ملی و برخی رسانههای داخلی، در جایگاه ناصحی دلسوز و نگران حقوق انسانها؛ در برابر اذهان آگاه ایرانیان، اخبار و تحلیلهایی ارائه میدهند که جز افزایش خشم و بیاعتمادی عمومی نسبت به حاکمیت، بروندادی نخواهد داشت؟
وجود اعتراضات در جوامع مختلف امری طبیعی و بدیهی و تاحدودی حتی نشانگر سلامت و بهنجاری آن است. شیوهی رویارویی حاکمیت جوامع با این اعتراضات نیز، نشاندهندهی سلامت و بهنجاری حکمرانی و کشورداری حاکمان و رهبران آنهاست.
در رخدادهایی نظیر ایران و فرانسه، این موضوع مهم و درخور تحلیل و توجه همهجانبه، در فضایی آزاد و بدون سوگیری است. تجربه مشابه در جوامع مختلف نشان داده است که بررسی درست و دقیق اینگونه اعتراضات با بهرسمیت شناختن آنها و بهویژه جرقه و رخداد آغازین آن، دریچهای برای رسیدن به نتایج مناسب، کنترل خشونت بیشتر، همزبانی حکومت و جامعه برای رسیدن به آرامش و حل بحران پیشآمده خواهد بود.