• امروز : سه شنبه, ۳۰ اردیبهشت , ۱۴۰۴
  • برابر با : Tuesday - 20 May - 2025
::: 3426 ::: 0
0

: آخرین مطالب

ظهور استعمار «جهش یافته» در هم آغوشی تاج و تاراج | ابوالفضل فاتح سخنان ترامپ‌ در عربستان | سید محمود صدری پکن چگونه تغییر خواهد کرد؟ | رانا میتر (ترجمه: رضا جلالی) گفتگوهای ایران و آمریکا | سید محمود صدری* شماره جدید نشریه نیم روز منتشر شد فرزند خلیج فارس | محمدجواد حق‌شناس در باب پاسداشت زبان فارسی در میان سیاست‌مداران | محمدجواد حق‌شناس در فضای منافع ملی پیامی که باید از ایران مخابره شود | محمدجواد حق شناس عواقب اقتصادی تسخیر دولت | الیزابت دیوید بارت (ترجمه: رضا جلالی) جنگ یا گفتگو | باقر شاملو* نوروز و تجلی آن در فرهنگ پاکستان | ندا مهیار جشن آتش‌افروزان | مرتضی رحیم‌نواز دوگانگی در مواجهه با مصاحبه رفیق‌دوست | احسان هوشمند حرف‌های بی‌پایه درباره مسائل حساس قومی ـ زبانی را متوقف کنید شماره جدید نشریه نیم روز منتشر شد تلاش تندروها و بی‌ثباتی بازارها نگاهی دوباره به مشکلات روابط آمریکا با چین | جود بلانشت و ریان هاس (ترجمه: رضا جلالی) اهمیت راهبردی گردشگری دریایی در توسعه پایدار | محمدجواد حق‌شناس ایران در محاصره کوریدورهای ترکیه | علی مفتح* شخصی‌سازی حکمرانی یا ناحکمرانی | محمدحسین زارعی* پوتین و ترجیح اوکراین بر سوریه | الکساندر با نوف (ترجمه: رضا جلالی) شماره ۷۱ و ۷۲ | ۳۰ دی ۱۴۰۳ زاکانی پس از شرکت در انتخابات رای اکثریت را از دست داد تصمیمی شجاعانه ققنوس در آتش | مرتضی رحیم‌نواز شمایل یک اسطوره | مرتضی رحیم‌نواز بچه خانی آباد | ندا مهیار کالبد مدنی تهران | بهروز مرباغی* فضاهای عمومی و تعاملات اجتماعی رو بستر تاریخ | اسکندر مختاری طالقانی از تهران چه می‌خواهیم؟ | ترانه یلدا * داستان تولد یک برنامه | حمید عزیزیان شریف آباد* تاملی بر نقش سترگ سیدجعفر حمیدی در اعتلای فرهنگ ایران شبی برای «شناسنامه استان بوشهر» انجمن‌های مردمی خطرناک نیستند به آنها برچسب نزنیم فشار حداکثری فقط موجب تقویت مادورو خواهد شد | فرانسیسکو رودریگرز ناکارآمد‌ترین شورا | فتح الله اُمی نجات ایران | فتح‌ الله امّی چرا یادمان ۱۶ آذر، هویت بخش جنبشِ دانشجویی است؟ در ۱۶ آذر، هدف ضربه به استقلال و کنش‎گری دانشگاه بود یادی از۱۶ آذر | فتح‌ الله امّی وقایع ‎نگاری یک اعتراض | مرتضی رحیم ‎نواز روز دانشجو فرصتی برای تیمار زخم‌ها | محمدجواد حق‌شناس سیاست‌ورزی صلح‌آمیز ایرانی از منظر کنش‌گری مرزی | مقصود فراستخواه* دهه هشتادی‌ها و صلح با طبیعت | علی‌اصغر سیدآبادی* دلایل دوری از سیاست دوستی در جریان‌های سیاسی امروز با رویکرد شناختی | عباسعلی رهبر* شماره ۶۹ و ۷۰ | ۳۰ آبان ۱۴۰۳ دیپلماسی، تخصص دیپلمات‌هاست راه صحیح خنثی نمودن همگرایی اقتدارگرایان جدید | استفن هادلی (ترجمه: رضا جلالی) «پزشکیان» مسوولیت بخشی از اختیاراتش را به نیروهای رقیب واگذار کرده است

16

سید مجتبی طاهری : از کاخ شاه تا زندان اوین ؛ خوانشی برای بازنگری ( کتابی که باید، از نو خوانده شود )

  • کد خبر : 8612
  • 24 دی 1401 - 21:16
سید مجتبی طاهری : از کاخ شاه تا زندان اوین ؛ خوانشی برای بازنگری ( کتابی که باید، از نو خوانده شود )
حوادث اخیر برای خواننده تاریخ معاصر ایران ، به سکانس های مختلف از یک فیلم شباهت دارد که در زمانه ای نه چندان دور ، که در همین نزدیکی ها و در زمین خاکی پیش از انقلاب و در فضای حاکمیت پهلوی دوم و در همین سرزمین ، رخ داده است و این از عجایب روزگار است که در زمانی کوتاه و به توالی ، تاریخ ، نه خیلی دور و نه خیلی نزدیک تکرار می شود . شاید یکی از مهم ترین آثار تاریخ معاصر در این رابطه ، کتاب « از کاخ شاه تا زندان اوین » نوشته احسان نراقی است

هان ای دل عبرت بین از دیده عبر کن هان

ایوان مدائن را آیینه عبرت دان

حوادث چهار ماهه اخیر در ایران ، که با درگذشت مهسا امینی ، دختر ایران ، در بازداشتگاه پلیس آغاز شد ، به زخمی می ماند که نه هر دارویی بر آن سازگار است و نه درمان آن به فوریت ، امکان پذیر . صبر می خواهد و تدبیر ، در عین حال هرگونه تاخیر نا به جا ، بر وخامت اوضاع خواهد افزود و درمان را بسی دشوارتر و چه بسا نا ممکن خواهد گرداند . حال سئوالی که در این جا مطرح می شود این است که ؛ آیا هر تدبیری مناسب است ؟ و زعمای قوم می توانند به هر شیوه ای که تدبیر نمودند ، عمل نمایند ؟ به طور قطع خیر . ه مان گونه که هر دردی را دارویی است ، هر درمانی ر ا نی ز شیوه خاصی است که لاجرم آن را متمایز از بیماری های دیگر می نماید . حال که این گونه است ، کدام تدبیر چاره کار خواهد بود ؟ و کشتی بان را چه سیاستی شایسته است تا رفع خطر از ملک و دولت و مردم نماید؟ به نظر می رسد تدبیری که برگرفته از تجربه دیگران و برآمده از تاریخ است ، مرهمی بر این زخم خواهد بود .

اما تاریخ گواه آن است که دارندگان قدرت کمتر به تاریخ می نگرند ؛ گویا تاریخ را نه بر خود ، که خود را بر تاریخ سوار می دانند. در همین رابطه از حکیمی فرزانه سئوال نمودند که تاریخ را چگونه می بینی ؟ پاسخ داد ؛ تاریخ را آن گونه می بینم که گویا هیچ کس آن را مطالعه نمی کند ، چرا که تاریخ می خوانیم تا از سرنوشت گذشتگان عبرت بگیریم و خطای آنان را تکرار نکنیم ، در حالی که تاریخ ، مشحون از اشتباهاتی است که مدام تکرار شده اند .

با همه این احوال ، بر مورخان و صاحبان خرد و اندیشه فرض است که گرد ناامیدی را از خود بزدایند و به صرف نا عملی گذشتگان ، دیده بر نبسته و زبان در کام نکشیده ، و حقایق را بی واهمه به آب دیده محرومین بر دفتر زمان به نگارند ، شاید که این بار خلاف آمد شد و از قضا سرکنگبین صفرا بیفزاید .

حوادث اخیر برای خواننده تاریخ معاصر ایران ، به سکانس های مختلف از یک فیلم شباهت دارد که در زمانه ای نه چندان دور ، که در همین نزدیکی ها و در زمین خاکی پیش از انقلاب و در فضای حاکمیت پهلوی دوم و در همین سرزمین ، رخ داده است و این از عجایب روزگار است که در زمانی کوتاه و به توالی ، تاریخ ، نه خیلی دور و نه خیلی نزدیک تکرار می شود . شاید یکی از مهم ترین آثار تاریخ معاصر در این رابطه ، کتاب « از کاخ شاه تا زندان اوین » نوشته احسان نراقی است ، کتاب ی که از دو بخش تشکیل شده است و بخش نخست آن – که مطلوب نظر ما در این نوشتار است – حاصل مجموعه گفت و گوهای مؤلف با محمدرضا شاه پهلو ی است که در ماه های پایانی سلطنت وی صورت گرفته است

شاه در این گفت و گوها در صدد یافتن دلایل اعتراضات مردمی و اوج گیری آن و نیز راهکارهایی برای مهار آن است . به همین جهت بی پرده با احسان نراقی ، نویسنده زبردست و منتقد اجتماعی که دل در گرو اصلاحات و حتی الامکان پیشگیری از انقلاب دارد ، به گفت و گو می نشیند .

احسان نراقی با ذکاوت بی نظیری گام به گام سیاست های نادرست شاه را برملا و وی را وادار به اندیشه و بازبینی و انعطاف در تصمیمات پیش رو می نماید ، هر چند این تصمیمات دیرهنگام بود و نتوانست مانع از غرق شدن کشتی درهم شکس ته سلطنت پهلوی شود اما پایه عبرتی برای آیندگان شد که هر چه بکارند ، همان دروند و هر بذری ، بستر مناسب خود را طلبد و زراعت در زمان نامناسب ، نه به محصول که به تولید علف هرز رسد و ندامت زارع را به همراه خواهد آورد .

حال در ادامه و به اختصار ، به برخی از فراز های کتاب پرداخته و مطالعه کامل آن را به صاحبان خرد و سیاست و کیاست وا می گذارم .

۱ ) احسان نراقی در بخشی از کتاب ، ( ص ۲۱ ) شاه را متهم اصلی حوادث اخیر معرفی می کند و در برابر بهت و حیرت شاه ، به اقدام شاه در مواجهه و سرکوب علما در خرداد ۴۲ اشاره می نماید . به بیان دیگر مقابله با طیف و طبقه ای از مردم و تلاش برای حذف یا نادیده گرفتن آن ها را سر منش أ حوادث اخیر می داند.

۲ ) وی در بخش دیگر ی از کتاب ( ص ۲۶ ) و با نقل قول از آیت الله میلانی ، عدم رعایت حدود و ثغورقدرت قانونی از طرف شاه را از دلایل بروز اختلاف میان شاه و علما و فاصله گرفتن آن ها می داند .

۳ ) وی در گفت و گو با شاه ( ص ۲۶ ) ، یکی دیگر از دلایل اعتراضات اخیر را ، تحمیل طرح های اصلاحی ، بدون در نظر گرفتن خواست و نظر علما و مردم ، می داند .

۴ ) نراقی در پاسخ به شاه ( ص ۲۹ ) که تلاش دارد عامل حوادث اخیر را مداخله خارجی معرفی نماید ، آن را نتیجه القائات اطرافیان شاه دانسته و بر انباشت نارضایتی های داخلی حاصل از سیاست های غلط رژیم ، به عنوان عامل اصلی تاکید می نماید. .

۵ ) وی در پاسخ به شاه ( ص ۳۱ )که مدام از دستاورد ها و موفقیت های سیاست خارجی خود سخن می گوید ، به عدم ارتباط این موفقیت ها با تجربه زیسته مردم اشاره نموده و آن را نیز از دلایل نارضایتی مردم از رژیم بر می شمرد

۶ ) نراقی در پاسخ به شاه که دلایل تحکیم موقعیت مخالفان و افزایش نارضایتی ها را جویا شده بود ، بر سه عامل تاکید می نماید( ص ۳۲ ) : ۱ ) عدم وجود شرایط برابر زندگی در کشور ۲ ) انحصارات اقتصادی و مالی که در اختیار برخی از وابستگان به رژیم است ۳ ) خشونت ساواک ( دستگاه امنیتی رژیم پهلوی ) که مانع هرگونه انتقادی می شود.

۷ ) وی در پاسخ به این سئوال شاه که این بحران ، چگونه از چشم رژیم دور مانده است ( ص ۳۲ ) ، بر هرمی بودن سیستم تاکید می نماید که در آن هیچ کس احساس مسئولیت نمی کند ، زیرا تنها آن چه مورد قبول است که از طرف شاه صادر شده باشد .

۸ ) نراقی در گفتگو با شاه ، معتقد است ( ص ۳۳ ) نخبگان حاکم قادر به درک مسائل پیش رو نمی باشند ، بنابراین اراده ای برای تغییر ندارند و شاه بهتر است آن ها را کنار ب گذارد .

۹ ) وی در گفت و گو با شاه ( ص ۳۳ ) از تغییر شرایط بستر و محیط اجتماعی سخن می گوید و اینکه تفکر مذهبی در همه سکنات مشاهده شده و جامعه به سمت نوعی منزه طلبی در حرکت است و در چنین جامعه ای ، شیوه زیست مبتنی بر تجمل و خودنمایی ( سکولاریسم ) افراد طبقه سیاسی ، دیگر امکان پذیرش ندارد .

۱۰ ) نراقی از قول داریوش فروهر ( از رهبران جبهه ملی ) ، ( ص ۴۰ – ۳۹ ) از شاه می خواهد به عنوان آخرین شانس برای آشتی با مردم ، با وضوح تمام اعلام کند که مطابق با قانون اساسی کشور ، حقوق مردم را محترم خواهد شمرد . در این صورت می تواند حمایت مردمی که بی توجهی حکومت به قانون اساسی ، دلیل نارضایتی آن ها بوده است را بدست آورد . اما شاه به دلیل عدم درک موقعیت ، پاسخ صریحی به این درخواست نمی دهد .

۱۱ ) وی در گفت و گو با شاه ( ص ۴۰ ) ، به فقدان نهادهای سیاسی مستقل مانند پارلمان ، سیستم قضایی و مطبوعات اشاره نموده و آن را از عوامل سلب اعتماد مردم نسبت به اقدامات رژیم پهلوی و گسترش اعتراضات می داند .

۱۲ ) شاه پیشنهاد نراقی ، ( ص ۴۰ ) مبنی بر دعوت از برخی روشنفکران به دربار ، تا موضوعات مطرح شده میان وی و احسان طبری را بررسی نمایند ، نمی پذیرد ، با این تصور که دعوت از آنان ، شایعه تغییرات را دامن زده و این امر موجبات تضعیف حکومت را فراهم خواهد آورد.

۱۳ ) وی در گفت و گو با شاه ، ( ص ۴۵ ) برگزاری جشن های ۲۵۰۰ ساله سلطنت را که با هزینه های هنگفت صورت گرفت ، مغایر با خواست و اراده ملت ایران می داند که معتقدند شاه هیچ گاه به گونه ای واقعی نسبت به تاریخ کشورش ، آگاهی و شناخت نداشته است .

۱۴ ) نراقی در گفت و گو با شاه ، ( ص ۴۶ ) افراط در تبلیغات و هزینه ها و ریخت و پاش ها را عامل رنجش مردم ایران دانسته ، که این امکان را به آیت الله خمینی داد ه است تا از منزل محقر خود در نجف ، مقابل شاه به ایستد و اورا جاه طلب و خودکامه ای بی کفایت بنامد.

۱۵ ) وی در گفت و گو با شاه ، ( ص ۵۱ ) سیاست های بلند پروازانه شاه مانند « قدرت پنجم جهانی شدن » یا « حرکت به سمت تمدن بزرگ » را عاملی برای هجمه علیه ایران از سوی روزنامه ها ، نشریات و متفکرین سایر کشورها می داند.

۱۶ ) احسان نراقی ، ( ص ۵۹ ) علت همکاری برخی از مخالفین شاه با دولت های خارجی را ، در عدم حمایت شاه از آنان و تحت تعقیب ساواک بودن آنان می داند .

۱۷ ) وی در گفت و گو با شاه ، ( ص ۶۰ ) محترم نشم ردن قانون اساسی از سوی شاه و دولتمردان و به ریشخند گرفتن آن را ، از دلایل بی اعتنایی اخیر معترضان به قانون اساسی می داند .

۱۸ ) نراقی در گفت و گو با شاه ، ( ص ۶۱ ) معتقد است ؛ شاه باید هر چه زودتر باب مذاک ره با منتقدان ( مخالفان ) خود را باز نماید و با زندانی کردن و تبعید ، هیچ مسئله ای حل نخواهد شد .

۱۹ ) وی در گفت و گو با شاه ، ( ص ۷۴ ) تمرکز قدرت در دست شاه و فقدان احزاب سیاسی و عدم تقسیم قدرت میان مجلس ، دولت ، قوه قضاییه ، مطبوعات و … را از عوامل بروز بحران های اخیر در جامعه می داند .

لینک کوتاه : https://nimroozmag.com/?p=8612
  • منبع : نیم‌روز
  • 361 بازدید

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.