باغ موزه هنر ایرانی، یکی از باغهای سرسبز، تماشایی و جذاب تهران است که بسیاری از شهروندان اطلاع چندانی از این مقصد گردشگری ندارند. باغموزه ای که بخش مهمی از جذابیتهایش به ماکتهایی زیبا از گنبد قابوس، هشت بهشت، عمارت چهل ستون، عمارت شمس العماره، پل تاریخی سی و سه پل، کاروانسرای مهیار، باغ فین کاشان، نقش رستم، برج آزادی تهران، برج میلاد تهران، مجموعه جهانی قره کلیسا و مقبره دانیال نبی برمیگردد و مجسمههای که وقتی کنارشان ایستادهاید انگار کنار نمونه اصلی قرار گرفتهاید.
ماکتهای اماکن دیدنی و تاریخی کشورمان که در مجموعه باغموزه هنرهای ایرانی قرار دارد، برای جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی به هنرمندان ایتالیایی سفارش داده شده بود. مردم علاقه زیادی به این ماکتهای زیبا که سالها در انبار بودهاند، نشان میدهند. باغموزه هنر ایرانی با درختان کهنسال واقع در منطقه الهیه با مساحت تقریبی یک هکتار است. بنای اولیه باغ، مربوط به دوره پهلوی اول و با شیوه معماری خاص دوره خود است. در حال حاضر باغموزه با فضایی دلنشین، آبراهها و آبنمای زیبا همراه با ماکتهای آثار تاریخی که بیانگر معماری اصیل ایرانی در دورههای مختلف است، در فضایی سبز که خود جلوه و نماد باغ ایرانی را در ذهن آدمی ترسیم میکند. از دیگر جاذبههای این مکان فرح بخش میتوان به نمایشگاه هنر عکاسی در حاشیه باغ اشاره کرد که یادآور هنر معماری و ابنیه تاریخی ایران و تهران است.
- قدمت باغموزه
قدمت باغموزه هنر ایرانی به سال ۱۳۱۰ باز میگردد، در آن زمان رضا خان بر ایران حکمرانی میکرده و این باغ یک باغ شخصی متعلق به یکی از فرماندههای ارتش کشور بوده است، طرح کنونی این باغ در واقع شباهت آنچنانی به طرح اولیه آن ندارد و این طرح در بازسازی سال ۱۳۸۴ در پیاده شد، بعد از انقلاب اسلامی این باغ مالکیت شخصی خود را از دست داد و زیاد مورد توجه قرار نگرفت به همین سبب آسیبهای زیادی دید و رو به نابودی رفت که سرانجام در سال ۱۳۸۴ در آن مرمتی اساسی انجام شد و به سبب آسیب بسیاری که دیده بود طرح اولیه آن تغییرکرد و در نهایت در سال ۱۳۸۶ در آن با عنوان باغموزه هنر ایرانی به روی مردم باز شد.
آثار باغموزه هنر ایرانی شامل دو گروه هستند، گروه اول مربوط به ماکتهایی از آثار باستانی معروف ایران است که در مقیاس کوچک ساخته شده و در این باغ در معرض دید قرار گرفتهاند.
گفته میشود این ماکتها برای شرکت در جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ساخته شده بودند که بعد از انقلاب به این موزه آورده شدهاند. این ماکتهای بسیار زیبا از بتن ساخته شده و از ظرافت خاصی برخوردارند. ماکتهای برج میلاد تهران، برج آزادی تهران، عمارت چهل ستون، سی و سه پل، باغ فین کاشان، عمارت شمس العماره، کاروانسرای مهیار، کاخ هشت بهشت، برج قابوس، نقش رستم، مقبره دانیال نبی، گنبد سلطانیه و قره کلیسا در این باغموزه از جمله این آثار به شمار میروند.
گروه دوم نیز، آثاری بسیار زیبا و چشمنواز هستند که توسط هنرمندان ایرانی معاصر خلق شدهاند. این آثار در نگارخانه باغموزه هنر ایرانی به نمایش گذاشته شدهاند، جنس این آثار نیز از چوب و فلز بوده و آثاری دیدنی و بینظیری با آنها خلق شده است. اما امکانات و دیدنیهای این باغموزه به همینجا ختم نمیشود و در کنار آثار، دیدنیهایی از صنایعدستی سراسر ایران نیز به نمایش گذاشته شده است، همچنین عکسهایی از تهران قدیم در نمایشگاه این باغموزه در معرض دید قرار گرفته که بازدید از این عکسها خالی از لطف نیست و میتواند تجدید خاطرهای برای بازدیدکنندگان بهخصوص بزرگسالان باشد.
کارگاه آفرینش هنری با حضور استادان و سرآمدان عرصه هنر در رشتههای شعر، خوشنویسی و نقاشی ایرانی به معرفی هنر اصیل کشورمان میپردازد. وجود غرفههای صنایعدستی، سفال و سرامیک، کتابفروشی، گلخانه، سوغات ایرانی، مجموعه کهن دیار و کافه هنرمندان از دیگر جاذبههای این مجموعه تاریخی به شمار میآید. باغموزه هنر ایرانی سال ۱۳۸۴ به مرور بازسازی شد و به تدریج جای خودش را بین گردشگران باز میکند.
- ساختمان باغموزه
در این باغموزه زیبا همچنین بنایی تاریخی وجود دارد که قدمت آن نیز به زمان پهلوی باز میگردد و در همان سال ۱۳۱۰ در باغ ساخته شد. این بنا با مساحتی حدود ۲۷۰مترمربع در ضلع شمال غربی باغ قرار گرفته و در آن اتاقهای زیادی ساخته شده، در این اتاقها در حال حاضر آثار هنری تجسمی از استادان بنام ایرانی به نمایش گذاشته شده است. این بنا نمایی آجری دارد و از شیشههای رنگی برای در و پنجرههای آن استفاده شده است که این امر شکلی سنتی و اصیل ایرانی به ساختمان بخشیده و زیبایی آن در میان درختان کهنسال قد برافراشته باغ دوچندان کرده است.