یکی از حماقت های رضاخان ایجاد رابطه نزدیک با آلمان در زمان اوج قدرت هیتلر بود که با اعزام هیات دیپلماتیک از طرف وزارت خارجه به آلمان و وملاقات با هیتلر و انعقاد پیمان استراتژیک منجر به حضور مستشاران و کارشناسان آلمانی در ایران شد بطوریکه زبان خارجی رایج فرانسه در ایران به زبان آلمانی تغیر یافت و آثار استعماری آن مثل ایستگاه راه آهن در تهران که هنوز آرم حزب نازی بر سقف آن باقی است و ساخت شهرک نازی آباد که بدست حزب نازی آلمان درجنوب تهران طراحی و ساخته شد.
اما این پیمان نتایج اسفباری بدنبال داشت. از آنجا که دیکتاتورها به خاطر مشی یکسان و عملکرد مشابه به یکدیگر علاقمندند، این نزدیکی دوجانبه موجب شد که متفقین به ایران نگاهی مشابه به آلمان داشته باشند. لذا در جنگ جهانی دوم همان برخوردی که پس از پیروزی متفقین و شکست هیتلر با آلمان کردند و برلن را به پنج قسمت بین خود تقسیم کردند با ایران نیز چنین کردند و تا تهران، قلب ایران پیشروی کردند و ایران را بین خود تقسیم کردند، شمال به تصرف روسها و جنوب به تصرف انگلیس ها درآمد.
محمد علی فروغی که از شاگردان کمال الملک و از دانش آموختگان دالفنون و بر دو زبان فرانسه و انگلیسی مسلط بود و یک دوره ریاست سازمان ملل را بعهده داشت و از فرهیختگان زمان خود بود پس از شش سال کناره گیری از سیاست به لحاظ اختلاف با رضاخان بعلت عدم سازش با اندیشه های جاهلانه دیکتاتور ،مجددا به درخواست رضاخان سکان نخست وزیری را پذیرفت و به دیکتاتور پیشنهاد ترک ایران را داد تا کشور را از اشغال متفقین نجات دهدکه مورد پذیرش رضا خان و متفقین قرار گرفت و مذاکرات ترفندانه با اشغال گران آنها را وادار به ترک خاک کشور نمود و ایران را نجات داد.
هر چند در کارنامه او عضویت در فراماسونری آمده است ولی به لحاظ هوش و ذکاوتی که داشت و لقب ذکاءالملک گرفت توانست با هوشمندی خود ایران را نجات دهد، او که اولین نخست وزیر رضاخان بود به علت اختلاف با دیکتاتور از این سمت کناره گیری کردو پس از پایان اشغال متفقین و انتصاب پهلوی دوم برای سومین بار نخست وزیر ایران شد در سال ۱۳۲۱در سن ۶۷سالگی با آثار بسیاری در فرهنگ و ادبیات ایران ازجمله «سیرحکمت در اروپا»با سکته قلبی از دنیا رفت.
اکنون باید از تاریخ درس گرفت و با دیپلماسی هوشمندانه و کناره گیری از دیکتاتور های مخالف غرب ،ایران را از آماج حملات آمریکا و اروپا مصون داشت و به قول لسان الغیب حافظ شیرازی (ره) که تکیه کلام ریس جمهور وقت میباشد:
آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت با دشمنان مدارا
آیینه سکندر جام می است بنگر
تا بر تو عرضه دارد احوال ملک دارا