دو سوال وجود دارد که این ارز ۴۲۰۰ تومانی در چه شرایطی باید باشد و دوم اینکه اختصاص این ارز چگونه باید انجام شود؟ این دو سوالات مهمی هستند که باید پاسخ داده شوند. نفس قضیه که بالاخره همه فهمیدهاند این دلار ۴۲۰۰ تومانی سیاست غلطی بوده و نتیجهای جز افزایش رانت و سود بادآورده برای عدهای نداشته است، در جای خود ارزشمند است به ویژه که قیمت وسایل و کالاهایی که مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی میشدند نیز نشان میدهد که تاثیر چندانی در کاهش و تنظیم بازار نداشته است.
البته این سیاست درستی است اما اینکه در چه زمانی و چگونه اجرا شود، بسیار اهمیت دارد. به نظر بنده، نکته اصلی هر سیاست اصلاح اقتصادی این است که سیاستگذار یا مجری سیاست مشروعیت و اعتبار کافی نزد مردم داشته باشد.
متاسفانه بهدلیل سیاستهای شکستخوردهای که دولتها در زمینه بازار ارز داشتهاند و دلیل دوم اینکه دولت فعلی نیز از مشروعیت کافی برای اجرای سیاست اقتصادی برخوردار نیست، حتی اگر بهترین سیاست هم در زمینه ارز ۴۲۰۰ تومانی اجرا شود بازهم با مخالفتهای بسیار زیاد مردم روبهرو خواهد شد. با این ساختار فعلی و دولت کنونی اگر بخواهیم ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کنیم، حتی با توجه به اینکه دولت بتواند بهترین سیاست را اجرا کند، کسب پذیرش افکارعمومی کار بسیار دشواری است؛ البته باید بگویم این سیاست کار درستی است چون بالاخره باید یک روز این کار انجام شود اما امروز برای اینکه مردم آن را بپذیرند کار بسیار دشوار است. پاشنه آشیل این سیاست، ارزی است که برای نهادههای دارویی ارائه میشود. چراکه تنها در زمینه دارو کارکرد این ارز مفید بوده است؛ چه در زمینه نهادههای اولیه دارویی و چه درمورد داروهایی که از خارج وارد میشوند. اگر دولت این ارز را حذف کند، کسانی که بیماران خاص دارند دچار مشکلاتی میشوند و هزینههای زیادی به آنها تحمیل میشود.
در مابقی اختصاصها به ویژه در خصوص ارزی که برای نهادههای دامی و محصولات غذایی داده میشود. قضیه متفاوت است چراکه این محصولات به قیمت بازار آزاد به فروش میروند و در واقع مصرفکننده هزینه آنها را پرداخت میکند، به همین دلیل اختصاص این ارز در واقع سود بیشتری برای واردکنندگان حاصل میسازد.
اگر دولت بتواند یک مکانیسم جبرانسازی برای داروها و مواد اولیه آنها ایجاد کرده یا سیاست بیمه را اصلاح کند و یا به بیماران خاص برای تهیه داروهای ویژه یارانه نقدی تعلق بگیرد، به نظر بنده این سیاست که ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شود میتواند موثر واقع شود. ولی اگر درنهایت نتواند این سیاست را اصلاح کند و نتوانند گروههای خاص را هدفگیری و شناسایی کنند، حتی اگر این سیاست بتواند حذف رانت و شفافسازی را در پی داشته باشد مقاومتهای اجتماعی بسیار زیادی به دنبال خواهد داشت؛ آن هم در شرایطی که کشور با بحرانها و التهابهای زیاد اجتماعی روبهرو است، مدیریت یک بحران جدید برای دولت کار بسیار دشواری خواهد بود.
ضمن اینکه ظاهرا اعلام شده که ارز ۴۲۰۰ تومانی را از بودجه حذف کردهاند و دلار روی ۲۳ هزار تومان بسته شده است اما درواقع دولت توضیحی نمیدهد که درمورد دارو آیا تدبیری اندیشیده یا خیر آیا مکانیسم جبرانی برای کارخانهها و مواد اولیه آنها در نظر گرفته شده یا خیر.
حذف بدون تدبیر ارز ۴۲۰۰ و تاثیرات آن بر تامین دارو | علی فرحبخش
- نویسنده : علی فرحبخش
- منبع : مجله نیم روز
- 640 بازدید