فلسفهدان عزیز ما برادر ارجمند دکتر عبدالکریمی تصور میکند که میتواند در پشت میز خود بنشیند و در بارهی عالم و آدم نظر بدهد و تحلیل بکند. نتیجهاش میشود همین نوع سخن گفتن بیپایه در بارهی امور مختلف. برادر عزیز دستکم قبل از سخن گفتن در بارهی امور مختلف جامعه قدری به آمار و ارقام و تحقیقات سری بزنید! یا دستکم بفرمایید برخی از نتایج تحقیقات را برای شما ارسال کنیم و بعد در بارهی امور اجتماعیی مختلف اظهار نظر کنید! بگذارید فقط به یک مورد اشاره بکنم. دکتر بیژن عبدالکریمی در بارهی سلبریتیهای ایرانی گفته است:
«واقعیت این است که سلبریتیها با پدیدهای به نام مُد سر و کار دارند. یعنی امور بسیار سطحی و زودگذر. سلبریتیها شبیه یک جوش در صورت هستند. اینها میآیند و میروند و با ریشههای تاریخی و فرهنگی نمیتوانند ارتباط برقرار کنند. بیتردید متفکران و اصحاب نظر و به تبع آنها روشنفکرانی که کار فکری و فرهنگی اصیل میکنند، از اثرگذاری بیشتری برخوردار خواهند بود» (عبدالکریمی، ۱۴۰۲، مصاحبه با یورونیوز).
اکنون بنگرید به گزارش یک تحقیق رسمی که مرکز رصد فرهنگیی کشور آن را منتشر کرده است و ببینید در بارهی سلبریتیهای ایرانی چه نوشته است:
«در مجموع میتوان گفت از نفوذ اجتماعی برخی گروههای مرجع پیشین تاحدّی کاسته شده است. مثلاً روحانیت و حتی روشنفکران از نفوذ اجتماعی گذشته و قدرت بسیج سیاسی و اجتماعی به میزان قبل برخوردار نیستند. همینطور از اعتماد مردم به برخی گروههای شغلی مانند معلمان، پزشکان و استادان دانشگاه و نیز از اعتبار شغلی آنان کاسته شده است. در مقابل گروههایی مانند هنرمندان، ورزشکاران و حتی فعالان رسانهای به لطف شبکههای اجتماعی فضای بیشتری برای ارائه خود به مخاطبان یافتهاند.» (گزارش رصد فرهنگی کشور (۱۷)، «تحلیلی از وضعیت گروههای مرجع در ایران»، ۲۸ تیر ۱۴۰۱).
در این گزارش رسمی میزان اعتماد مردم به «روحانیان» در رتبهی هشتم قرار گرفته است و میزان اعتماد مردم به «ورزشکاران» در ردهی چهارم و میزان اعتماد مردم به «هنرمندان» در رتبهی هفتم (همان: ۱۸).
همچنین در همین گزارش رسمی در بارهی سلبریتیها بهعنوان یک گروه مرجع جدید سخن گفته شده است
«سلبریتیها؛ گروه مرجع جدید و مناقشهبرانگیز
در دنیای «رسانهایشدۀ» امروز، حضور و نقش سلبریتیها در موضوعات و مسائل مختلف اجتماعی و سیاسی بهویژه در سالهای اخیر شایسته تأمل و بررسی است. در این میان، توسعه تکنولوژیک رسانهها و گستردگی دامنه ارتباطات در سلبریتیسازی نقشی انکارناپذیر و قابل توجه داشته و حضور پررنگ و گستردۀ سلبریتیها در رسانهها و بهویژه فضای مجازی بستر بیشتر دیده شدن و در برخی موارد تأثیرگذاری آنها را ایجاد کرده است. … در گزارش آیندهپژوهی ایران در شرح مهمترین مسائل جامعه در سال ۱۳۹۷، مرجعیت فرهنگی سلبریتیها را یکی از مهمترین عوامل در حال ظهور کشور معرفی میکند» (همان: ۱۴).
تازه این گزارش، گزارشی رسمی است. باری، بررسیی همین مورد برای اعلام بیپایهبودن سخنان این فلسفهدان عزیز ما کافی است. مرا مجال و حوصلهی پرداختن به دیگر سخنان ایشان نیست.