از دیگر بناهای بسیار معتبر و با زینت، میدان توپخانه جدید می باشد که با گسترش تهران در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار احداث شد و پیش از آن اراضی مربوطه، به باغها و زمین های کشاورزی اختصاص داشت.
احداث میدان توپخانه جدید به محمدابراهیم خان معمارباشی(محمدابراهیم خان آذربایجانی وزیر نظام، دائی کامران میرزا) واگذار شد. وی در شمال و جنوب و غرب میدان که شکلی مستطیل داشت و طول آن در جهت شرقی-غربی قرار گرفته بود و نسبت طول به عرض آن یک به دو و طول میدان در حدود دویست و بیست متر و عرض آن صد و ده متر بود. حجره ها و انبارهای دو طبقه ای ساخت که در طبقه پائین توپ ها را نگهداری می کردند و طبقه بالا محل سکونت توپچی ها بود و اطاقهای بخاری دار بسیار خوب داشت. ساخت این میدان ۱۰ سال به طول انجامید.
در بررسی کالبدی میدان چنین برداشت می شود که بدنه های چهارگانه میدان دارای نمائی ممتد و منظم است که از نیم طاق هائی آجری در دو طبقه که دورادور میدان مستطیل را فرا می گیرند، شکل یافته است. طبقه دوم میدان نسبت به طبقه همکف عقب نشسته است و راهرویی بیرونی و سراسری را دورادور میدان در ارتفاع یک طبقه بالاتر از سطح آن، بوجود می آورد و در تنها بدنه ای که امتداد نمی یابد بدنه شرقی است.
حوض وسط میدان در ساده ترین شکل خود قرار دارد که دائم آب جاری دارد و دور تا دور آن میله های کوتاهی که توسط زنجیر یا طناب به یکدیگر متصل شده اند، وجود دارد و اثری از درخت در میدان دیده نمی شود. اطراف و صحن میدان سنگ فرش است و هر شب چراغ می سوزد و روشن می باشد. شش دروازه و سردر دارد که هر یک به کوچه های معروف وسیع می رود.
این تصاویر از مجموعه عکس های آنتوان سوریوگین است که در موسسه اسمیت سونین آمریکا نگهداری می شود.