ولادیمیر کوزیچکین، افسر اطلاعاتی روسیه در تهران که هم قبل و هم بعد از انقلاب در ایران بود کتابی دارد به نام کا گ ب در ایران. کتابی بسیار مهم و حاوی اطلاعات و تحلیل های جالب. او در تابستان ۱۹۸۲ از سفارت شوروی گریخت و از طریق مرز ایران و ترکیه به غرب پناهنده شد و گفته می شود در انگلستان به شکل ناشناس زندگی می کند.
وی در این کتاب زندگی حرفه ای خود را از کارآموزی در مدرسه کا گ ب در حومۀ مسکو تا ماموریت در ایران و عملیات علیه ساواک و سپس علیه هواداران پر جوش و خروش جمهوری اسلامی به شکل جالب و خواندنی شرح می دهد و ما را با ترفندها و شیوه های کا گ ب در اعزام مقیمین غیرقانونی و عملیات تعقیب و مراقبت و ضد تعقیب و جعل اسناد هویت آشنا می سازد.
علاوه بر اینها اسرار فاش نشده ای از نقشه کا گ ب برای ترور شاه و طرح و اجرای نقشه حمله به کاخ ریاست جمهوری افغانستان در کابل و همچنین فعالیتهای حزب توده در ایران را به روی کاغذ می آورد.
کوزیچکین در همان حال که شرحی زنده از هراسها و تنش های کار جاسوسی در محیطی خصم آلود به دست می دهد، تصویری تکان دهنده از یک دستگاه اداری فاسد در سالهای آخر عصر برژنف و صحنه هایی از انحطاط و سقوط امپراتوری شوروی را نیز ارائه می کند.
مدتی است این کتاب را طبق عادت همیشگی همزمان با چند کتاب دیگر مطالعه می کنم و تصمیم گرفتم برخی از نکات ان را در اینجا باز نشر کنم. هر چند توصیه می کنم اصل کتاب را مطالعه فرمایید.
او در صفحه۴۹۰ کتاب درباره سیاست عدم حمایت مسکو از ایران در جنگ با عراق از پشت پرده ها خبر می دهد و اینکه ایران برای خرید سلاح به شدت محتاج پول بود. جاسوسان روس مطلع می شوند که دولت ایران دارد با فروش مقداری از ذخایر طلای کشور پول مورد نیاز خرید تسلیحات را تامین کنند …
مسکو از این خبر نگران می شود زیرا شوروی به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان طلا در جهان نگران کاهش قیمت طلا در بازار های جهانی می شود.
کا گ ب به واحد تهران دستور می دهد هر طور شده این سیاست ایران را منتفی کند. او می نویسد سردبیر یکی از روزنامه های تهران که نگفته کدام روزنامه بوده عامل کا گ ب بوده … و موظف می شود علیه این سیاست دولت افشاگری و منفی بافی کند …
روزنامه های دیگر هم دنباله رو این اقدام می شوند و با جوسازی رسانه ای دولت از این تصمیم منصرف می شود … در حالی که پشت همه این اقدامات منافع مسکو و نقشه کا گ ب بوده است …
این واقعیات به خوبی می تواند درک موارد مشابه را در مقاطع دیگر تاریخی قابل فهم کند. …/فراسوی سیاست