میدان امام خمینی معروف به میدان توپخانه، یکی از مهمترین میدانهای منطقه ۱۲ تهران است که از نظر موقعیتی و تاریخی اهمیت زیادی دارد. این میدان با ۱۱۰ متر عرض و ۲۲۰ متر طول شکل چهارگوشی دارد و از تناسبات توصیهشدهی دورهی رنسانسی و نوزایی پیروی میکند که دورتادور آن ساختمانهای زیادی در سالهای پیشین ساخته و بعدها تخریب و از نو ساخته شدند. کار ساخت میدان توپخانه به دستور امیرکبیر در سال ۱۲۸۴ هجری قمری آغاز شد و حدودا ده سال طول کشید. این میدان در بیابان شمالی میدان ارک کنونی در زمینی مستطیلی شکل ساخته شد و از نخستین گذرگاههایی بود که در آغاز به صورت سنگفرش بود ولی بعدها آسفالت گردید.
میدان امام خمینی (ره) از سالیان پیش مرکز ترافیک و حمل و نقل شهری تهران، رژه نظامی، محل اعتراض و تجمعات بزرگ تاریخی و همچنین به دلیل نزدیکی به میدان بهارستان و ارگ سلطنتی بارها محل تجمع مخالفان نهضت مشروطه بود.
با وجود اینکه میدان توپخانه در ابتدا بهصورت یکپارچه طراحی و احداث شده بود، بعدها تغییرات زیادی کرد، طوری که بناهای ابتدایی و یکپارچه قبلی در این میدان تخریب و ساختمانهای جدید ساخته شد. در سمت شرقی میدان، ساختمان بانک شاهی ایران قرار دارد که بعدها به بانک تجارت فعلی تبدیل گشت و تنها بنایی است که در حال حاضر در این میدان وجود دارد. در سمت غربی میدان ساختمان نظمیه را میبینید که بعدها مرمت و نوسازی شد. در دورهی رضاشاه در قسمت جنوبی میدان توپخانه، ساختمان بیسیم جای ساختمان قدیمیتر تلگرافخانه را گرفت که این بنا نیز بعدها تخریب و به وزارت پست و تلگراف تغییر نام داد که امروزه بزرگترین ساختمان اطراف میدان است. ساختمان بلدیه (همان شهرداری تهران) در ضلع شمالی این میدان که در سال ۱۳۰۰ ساخته شد بعدها تخریب گردید و مغازههای پشت ساختمان شهرداری به میدان مشرف شدند.
موزه استاد علی اکبر صنعتی، مترو و آتش نشانی از ساختمانهای دیگر این میدان هستند که در سالهای اخیر در دور این میدان ساخته شدند. در حال حاضر میدان توپخانه نوعی مرکزیت اداری و تجاری در شهر تهران دارد که دیدنش یادآور تاریخی کهن از تحولات تاریخی ایران است