هرات کنونی اگرچه با هرات تاریخی ما فاصله بسیاری دارد، اما هنوز از گذار قرنها چپاول، ستم و دژخیمی سربلند بر پای خود ایستاده است. این فرزند جداییناپذیر از گستره ایران فرهنگی، هنوز زیبایی مسحورکننده خود را حفظ کردهاست و به این گناه نابخشودنی به چشم زخم نامحرمان دچار مانده است.
پساز برگزاری «شبهرات» در «موزه تصاویر معاصر» برآن شدیم تا با همکاری «انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان» ویژهنامهای فراخور این شهر تاریخی و ارزشمند منتشر کنیم. بنابراین دریک فراخوان عمومی، از نویسندگان و پژوهشگران دعوت بهعمل آوردیم که ما را با انتشار آثار خود در انجام این مهم یاری رسانند.
جدا از این فراخوان، گروهی از اساتید و پژوهشگران گرامی نیز بهدعوت خاص ما، پاسخ مثبت دادند و دست یاری ما را بهگرمی فشردند که جای سپاس فراوان دارد.
اکنون مجموعه مطالب رسیده در دو قالب «نشریه» و «دفترچه» پیوست؛ منتشر و در اختیار دوستان قرار گرفته است. نشریه نیمروز، پیشتر نیز دو دفتر مستقل در موضوع افغانستان منتشر کرده است.
امیدواریم از رهگذر تلاش چندماهه ما، شناختینو از تاریخ این کهن شهر باستانی حاصل آمده باشد. شهری که قدمت آن به درازنای تاریخ است و شکوه آن، ما را به جهان اساطیری پیوند میزند. و اکنون نیز اگرچه زخمی جنگ و توطئه و تنگنظری شده است، با این حال گویی نمیخواهد تن به این سیاهی بدهد و رویش دوباره خود را به انتظار ایستاده است، گویی هرگز نمیخواهد از بازتولید شکوه و زیبایی و عظمت خود دست بردارد.
این ویژهنامه حاصل تلاش و زحمت بسیار افرادی است که به حوزه فرهنگ و تمدن آریایی ارج میگذارند و هرگز از عشق به «زبان فارسی» و «هویت ایرانی» دلزده و دلخور نمیشوند. حتی پساز گسیختگیهای اجتماعی و فرهنگی که استعمار ۲۰۰ ساله انگلستان در فلات قاره ایران به وجود آورده است، دچار ازخود بیگانگی نشده و همچنان به داشتن هویت فرهنگی خود در مرزهای مختلف جغرافیای سیاسی فلات قاره ایران عشق میورزند و خالصانه برای احیاء پیوستگی خود در مرزهای ایران فرهنگی و تمدنی تلاش میکنند.
اکنون با درنظر داشتن این واقعیت تلخ و بسگزنده که بسیاری از مردمان شریف افغانستان در خارج از مرزهای جغرافیای سیاسی ما در وطن و در جهان پهناور ما گسترده شده و به زندگی اجباری در غربت تن در دادهاند، ویژهنامه «شکوه هرات» را درقالب مجموعه کامل ۱۲۸ صفحه الکترونیکی، در سایت نیمروز در اختیار علاقهمندان قرار میدهیم تا دسترسی به محتوای آن برای همگان آزاد و رایگان باشد. در این شماره آثاری از فریدون آژند. سید نایل ابراهیمی. محمدعلی اسلامی ندوشن. افشین اعلا. محجوب الله افخمی. محمود افشار. رومل اکبری. موسی اکبری. حسن امین. علیرضا انیسی. فریدریک انگلس. داوود هرمیداس باوند. شیرین بیانی. شیرین تاجیک. اسحاق ثاقبی داراب. محمد علی بهمنی قاجار. ماندانا تیشهیار. مریم جلالی. سید طیب جواد. یحی حازم اسپندیار. سیدعلی حسینی. مرتضی حصاری. محمدجواد حقشناس. سعید حقیقی. مصدق خلیلی. جواد رنجبر درخشیار. عبدالمنان دهزاد. عبدالله راهنما. نارون رجایی. مرتضی رضوانفر. سیدمسعود رضوی فقیه. محسن روحی صفت. قنبرعلی رودگر. سروش رهین. سودابه زاهدی. الکا سادات. رنگین دادفر سپنتا. محمد سریر. مرضیه سلیمانی (خورشید). مینو سلیمی. عبدالحکیم طبیبی. مهرداد صادقیان ندوشن. داوود شاه صبا. وهاب فروغ طبیبی. ضیاالحق طنین. ظاهر عظیمی. عبدالبصیر عظیمی. مهدی عسکری. رضا عطایی. ناهید فرید. مجید فداییان. محمدآصف فکرت هروی. نوشآفرین فکرت هروی. خالد قادری. حسن کاظمی قمی. محمد کاظم کاظمی. سید ابوطالب مظفری. سلیمان لایق. محمد محقق. نیک محمد مستمند غوری. داوود مرادیان. فریدون مجلسی. علی مفتح. محمد داوود منیر. عسکر موسوی کابلی. سید رسول موسوی. محمد سرور مولایی. مریم مهدوی اصل. رضا نظرآهاری. افسانه واحدیار. سیدوریا هاشمی و ترانه یلدا منتشر شده است.
به این امید که با برداشتن تمامی مرزهای جغرافیای سیاسی در عصر جهانیشدن، بتوانیم از رهگذر فرهنگ جانبخش و روحنواز ایران فرهنگی، پیوندی دوباره میان انسانیت برقرار کرده و شاهد بازگشت مردمان سختکوش و مهربان افغانستان به سرزمین مادری خود و از سرگیری زندگی در آرامش و صلح آنان باشیم.
جهت دریافت نسخه الکترونیک نشریه کلیک کنید