• امروز : چهارشنبه - ۱۵ آذر - ۱۴۰۲
  • برابر با : Wednesday - 6 December - 2023

: آخرین مطالب

عباس عبدی : محبوبیت کاذب یا کراهت واقعی سید مسعود رضویی : شعار درمانی و آمارسازی راه به جایی نمی‌برد کامبیز نوروزی : تروماهای حاد حقوقی صادق زیبا کلام : چگونه می‌شود پذیرفت که رهبران کشور، از جمله جناب ثابتی، بی‌خبر از جنایات این مرکز بودند؟ اسناد تخلفات در شرکت همراه اول/ اخوان مدیرعامل همراه اول ۱۸ میلیون یورو به شرکت پسر فیروزآبادی پیش‌پرداخت داشته، پول رفته، کالا نیامده؛ ضمانت‌نامه هم بی‌اعتبار فرشید یزدانی : چشم بستن بر معضل کار کودک  ناهید مطیع : فراگیری و نظام‌مندی قتل‌های خانگی زنان ایران در غیاب قوانین بازدارنده جمشید پیش‌قدم : مالیات … و باز هم مالیات  امیر دبیری مهر : پرویز ثابتی، نمونه ای از به هنجاری شر              زنده یاد رضا بابایی : آیا  هیچ کشوری در دنیا سراغ دارید که  به اندازۀ ایران تابو داشته باشد؟؟ حسین عبدالحسین : یک قرن درگیری، ده‌ها هزار کشته علیرضا کفایی : کلبه احزان شود روزی گلستان! آیا؟ مرضیه حاجی هاشمی : آقای وزیر کشور! پاسخ دهید علی کاشانی : سرگذشت غمبار قانون اساسی ایران محمدعلی فروغی : ‍اگر دنیا را آب ببرد ما را خواب برده مریم باقری : تاریخ سینمای ایران به روایت داریوش مهرجویی عبدالرسول عمادی : آموزش و پرورش در دو ماموریت رضا جلالی : شورای عالی انقلاب فرهنگی و سند تحول آموزش و پرورش حمید عزیزیان شریف‌آباد : چرا تاریخ مهم است؟ | مجتبی لشکر بلوکی : برای دختری که هم استاد تاریخ بود و هم قربانی تاریخ! حساب‌های غیرفعال گوگل جمعه حذف خواهند شد ماهواره خیام چه اطلاعاتی در اختیار تحلیل‌گران قرار داده است؟ تولید «گلادیاتور ۲» از هفته آینده از سر گرفته می‌شود «ایران باستان» در چین قطر: تمدید آتش‌بس غزه طی ساعات آتی اعلام می‌شود واشنگتن‌پست: پوتین در مسیر پیروزی بر غرب است شناسایی میراث ایرانی‌های مهاجر در روسیه روایت انهدام هلیکوپتر آپاچی آمریکا توسط سپاه در خلیج فارس منابع قدرت ایالات متحده امریکا | جیک سالیوان (مشاور امنیت ملی امریکا) | ترجمه: رضا جلالی منابع قدرت ایالات متحده امریکا | جیک سالیوان (مشاور امنیت ملی امریکا) | ترجمه: رضا جلالی احمد زید آبادی : نوارغزه پس از اتمام آتش‌بس موقت یدالله کریمی پور : آیزنهاور در جنوب چه می کند؟ غلامرضا علیزاده : «داستانِ غریبِ توسعه‌نیافتگیِ ما» علیرضا دباغ : نخبه ای که  می خواهد پوپولیست شود صادق کاشانی : مصوبات کمیسیون ماده پنج غیرقانونی است گیتا گرایلی : سلام بر زاده ندوشن  رضا عطایی : فرصت های از دست رفته مهاجران افغانستانی در ایران عبدالرسول عمادی : آموزش و پرورش در دو ماموریت حمزه کرمی : چالش‌های لیبرالیسم و دمکراسی گفتگوی رضا علیقلیان با دکتر علی اصغر فانی، وزیر سابق آموزش و پروش جمهوری اسلامی ایران رضا جلالی : شورای عالی انقلاب فرهنگی و سند تحول آموزش و پرورش | رضا جلالی محمد حسین زارعی : فرآیند سوال‌برانگیزِ انتقال سازمان سنجش از وزارت علوم به ریاست جمهوری سید مجتبی طاهری : به بهانه تغییر بالغ بر ۲۰ هزار تن از مدیران مدارس کشور آب را گل نکنیم مسعود شکوهی : امور تربیتی، نهادی زائد یا لازم ندا مهیار : دارالفنون امیرحسین نوربخش : کربن گفتگوی نیره حسن‌پور با استاد اکبر نیکانپور: هنر ساختارمند و تاثیرگزار در سایه مطالعه و تداوم شکل می‌گیرد مصطفی ملکیان : فیلسوف برای زندگی اسدالله جودکی : بنیان هنر؛ جستارهای موزه‌داری، مرمت، باستان‌شناسی و تاریخ هنر جبرئیل نوکند : گل نبشته‌های تخت جمشید

1

روستاییان، دریاچه ارومیه را رها نکرده‌اند | راحله عبدالحسینی

  • کد خبر : 3390
  • ۰۲ شهریور ۱۴۰۱ - ۹:۲۴
روستاییان، دریاچه ارومیه را رها نکرده‌اند | راحله عبدالحسینی
روزنامه همشهری (شماره ۸۵۷۳ | ۱ شهریور ۱۴۰۱ | صفحه ۱۵)

خشک شدن بخش زیادی از دریاچه ارومیه و بروز بحران سکونتی و معیشتی برای روستاییان اطراف به سال۱۳۹۳ برمی‌گردد. درست همان زمانی که توفان‌ها و ریزگردهای نمکی، مردم روستا و شهرهای اطراف دریاچه را با چالش جدیدی روبه‌رو کرد؛ چالشی که نه‌تنها یک تخریب محیط‌زیستی به‌شمار می‌آید، بلکه باعث شده تا مشکلات معیشتی، اقتصادی و حتی سلامتی، زندگی روستاییان اطراف دریاچه ارومیه را نشانه برود تا جایی که آنان عطای زندگی در روستا را به لقایش ببخشند و راهی نزدیک‌ترین شهرستان اطراف شوند. زندگی در روستاهای همجوار دریاچه ارومیه، دیگر با کشاورزی و دامداری نمی‌چرخد. مدیر پروژه تنوع‌بخشی به معیشت‌های روستایی آذربایجان‌شرقی می‌گوید که با شناسایی محصولات کشاورزی کم‌آب‌بر، تشکیل صندوق‌های روستایی و رونق کار و کسب خانگی سعی در جایگزین کردن مشاغل روستایی دارند. در این گزارش مشکلات زندگی مردم روستاهای همسایه با دریاچه ارومیه را بررسی کرده‌ایم.

  • مهاجرت اجباری از روستا به شهر

در ۲دهه گذشته سالانه ۴۰سانتیمتر از ارتفاع دریاچه ارومیه کم و اکنون ۹۵درصد از آن خشک شده است. این گفته امیرعباس جعفری، مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان‌غربی، حاکی از آن است که با خشکی دریاچه ارومیه، سطح آب زیرزمینی هم کاهش یافته و نخستین کسانی که از این موضوع آسیب دیدند کشاورزان و دامپروران روستاهای اطراف دریاچه هستند؛ آسیبی که بسیاری از آنان را مجبور به ترک روستا کرده است.

مجتبی اسماعیل‌زاد، عکاس خبری اهل روستای قالقاچی در شهرستان ارومیه است. درباره حال ناخوش روستاهای همسایه دریاچه ارومیه به همشهری می‌گوید: خشکی دریاچه و کمبود آب باعث شد تا کشاورزان روستا را ترک کنند. برخی از آن‌ها که توانستند چاه عمیق بزنند و با آبیاری قطره‌ای کمابیش محصول کشاورزی خود را حفظ کنند، در روستا ماندگار شدند؛ اما به سختی روزگار می‌گذرانند. درختان بادام و گردو از محصولات بومی این روستاهاست؛ درختانی مقاوم به کم‌آبی. با وجود این باردهی این درختان با ۲دهه قبل قابل مقایسه نیست و حتی برخی از درختان خشک شده‌اند. صیفی‌جات هم در حد اندک در روستا به عمل می‌آید. آمار نشان می‌دهد کشاورزی هنوز به صفر نرسیده، اما ۱۰درصد کشاورزی قبل از خشکی دریاچه ارومیه است و این خود دلیلی برای ترک روستاست.

قالقاچی، روستایی از توابع بخش انزل و نزدیک‌ترین روستا به دریاچه ارومیه است که در سال۱۳۸۵ جمعیت آن ۲۶۹نفر بوده و طبق آمار مرکز ملی آمار ایران در سرشماری نفوس و مسکن سال۱۳۹۵ به ۱۶۰نفر رسیده است. مهاجرت روستاییان معمولا به حاشیه شهر ارومیه یا شهرستان‌های اطراف است که خود سرآغاز معضل حاشیه‌نشینی و تبعات آن است.

وضعیت درختان بادام به‌عنوان یکی از درختان مقاوم به خشکی و بومی منطقه سردسیر آذربایجان در روستاهای اطراف هم به سرنوشت تلخ خشکی باغ‌ها دچار شده است. در روستاهای گورچین‌قلعه، قره‌باغ، قوشچی، مقیطالوف بویداش (نجف‌آباد)، آغ‌زیارت و باری در استان آذربایجان‌غربی نیز وضع به همین منوال است و نفس‌های کشاورزی و باغداری به شماره افتاده است.

  • به خطر افتادن سلامت روستاییان

یکی دیگر از اهالی روستا درباره مهاجرت روستاییان به‌علت تعطیل شدن کسب‌وکار کشاورزی و باغداری این‌طور به همشهری می‌گوید: همه روستاهای اطراف از خشک شدن دریاچه ارومیه آسیب دیدند. کشاورزی و دامداری اصلا با گذشته قابل مقایسه نیست. از ۱۰سال پیش هم اهالی روستای قالقاچی آب آشامیدنی خود را از چشمه‌های نزدیک روستا تامین می‌کنند و خبری از آب لوله‌کشی نیست. با خشک شدن یا کم شدن آب چشمه‌های اطراف نیز همین اندک جمعیت روستانشین هم چاره‌ای جز خداحافظی با روستا ندارند.

یکی از اهالی روستای باری در این‌باره به همشهری می‌گوید: مجتمع گردشگری روستای باری در بخش انزل که به‌دلیل خشکی دریاچه ارومیه تعطیل شده بود، چند سال پیش دوباره فعال شد، اما به‌دلیل توفان‌های نمک برای دومین بار تعطیل شد. گرچه اوضاع نابسامان کشاورزی و دامداری چرخ معاش روستاییان را از حرکت باز نگه داشته و از مهم‌ترین عوامل مهاجرت آن‌ها به‌شمار می‌رود؛ اما بروز بیماری‌های پوستی و مشکلات سلامتی به‌دلیل توفان‌های نمک و ریزگردهای نمکی نیز مزید بر علت شده است. یکی از اهالی روستای قوشچی در شمال غربی دریاچه ارومیه به همشهری می‌گوید: سال‌ها پیش گروهی از تهران به روستا آمدند و از موها و ناخن‌های ما نمونه‌برداری کردند. اسماعیل‌زاد از روستای قالقاچی می‌گوید: پژوهش‌های میدانی نشان می‌دهد بسیاری از روستانشینان با مشکلات تنفسی روبه‌رو شده‌اند. این موضوع در روستا چنان عادی شده که اگر فردی از خارج از روستا بیاید متوجه اختلال در تنفس افراد می‌شود.

  • کشاورزی روستاها زنده می‌ماند

به جرأت می‌توان گفت جمعیت روستاهای اطراف دریاچه ارومیه به نصف کاهش پیدا کرده اما هنوز هیچ روستایی تخلیه کامل نشده است. تعداد کل روستاهای تحت پوشش در طرح معیشت سازگار با منابع تالابی و استقرار تکنیک‌های کشاورزی پایدار ۱۸۳روستاست که ۴.۳درصد از کل روستاهای آذربایجان غربی و شرقی را دربرمی‌گیرد. تعداد کل بهره‌برداران تحت پوشش۴۵۰۰بهره‌بردار و به‌عبارتی حدود یک‌درصد از کل بهره‌برداران این دو استان است. سال گذشته ۱۹روستا (۱۱روستا در آذربایجان‌غربی و ۸روستا در آذربایجان‌شرقی) و امسال ۲۰روستا در اولویت اجرای طرح‌ها هستند. قرار است با کاهش مصرف آب در مزارع، بهبود بهره‌وری آب در مزارع پایلوت، کاهش عمق آبیاری و کارایی مصرف آب به‌عنوان تکنیک‌های کشاورزی پایدار، اقتصاد و معیشت روستاییان جانی دوباره بگیرد.

لینک کوتاه : https://nimroozmag.com/?p=3390
  • نویسنده : راحله عبدالحسینی

نوشته ‎های مشابه

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.