حسین کریمان و مجموعه پژوهشهای ارزشمندش درباره ری و تهران را بایستی نقطه آغازین دانش تهرانپژوهی بدانیم. تا پیش از کتاب «ری باستان» مجموعههای «قصران» و کتابهای دیگری چون «تهران در گذشته و حال»، دانش تهرانشناسی و تهرانپژوهی و اساسا دانش شهرشناسی در حیطه جغرافیدانان قرار داشت و آنها بودند که به شرح و تببین شهر و نظام اجتماعی آن میپرداختند.
حسین کریمان برای نخستین بار به صورت جدی و پیوسته، به شهر از منظر «جغرافیای تاریخی» و «جغرافیای عمومی» نظر انداخت و توانست مسیری را هموار سازد که تاکنون حرکت بر روی آن ادامه دارد.
کریمان دانشآموخته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران است. با این وجود بیشترین آثار خود را به حوزه تاریخ عمومی اختصاص داده و اثری از او در قالب مقاله یا کتاب در حوزه زبان و ادبیات فارسی به یادگار نمانده است که اگر بود، بدون شک میتوانست در عداد آثار مهم این حوزه شناخته شود.
توجه ویژه او به تهران، از ری آغاز شد. «ری»، موضوع مهمترین آثار و و پژوهشهای استاد است. آثاری که در نبود آنها بخش مهمی از تاریخ این شهر مهم باستانی برای همیشه مغفول باقی میماند.
کتاب نخست او که تحت عنوان ری باستان در دو مجلد منتشر شد، دیباچهای بر تاریخ شهرشناسی نوین قلمداد میشود. بخش مهمی از مطالب این کتاب که در سال ۱۳۴۹ توسط انجمن آثار ملی منتشر شد، به تاریخ عمومی ری، مشاهیر آن، اماکن شاخص، روستاها و فرهنگ عمومی و عامه و نیز اقتصاد شهر توجه دارد.
این رویه در کتاب «قصران» نیز ادامه یافت با این توضیح که نویسنده به تدریج از ری گذر کرده و با بررسی منطقه باستانی آتشگاه به حدود کنونی شهر تهران و بسیاری از شهرهای پهنه شمالی ری تاریخی تا حدود مازندران نزدیک شده است.
کتاب «تهران در گذشته و حال» که در سال ۱۳۵۵ توسط انتشارات دانشگاه ملی ایران منتشر شد، کاملترین اثر در حوزه تهرانشناسی تا دوران خود و یکی از مهمترین منابع پژوهشی درباره این کلانشهر از ابتدا تاکنون بوده است. اهالی دانش به خوبی میدانند در غیاب این منبع مهم، بسیاری از آثار کنونی هیچگاه به مرحله انتشار در نمیآمد و بسیاری از مدعیان تهرانشناسی به این وادی نزدیک نمیشدند.
به رسم سپاسگزاری | مرتضی رحیم نواز
- نویسنده : مرتضی رحیم نواز
- 586 بازدید