دانشجویان دکترایی داریم که به لحاظ دانش و بار علمی، برتر از اساتیدی هستند که اخیرا جذب شده اند. یعنی استاد، توان پاسخگویی به دانشجو را ندارد
🔸وقتی استاد دانشگاه حتی به زبان بین المللی انگلیسی آشنایی نداشته باشد، طبیعتا دانشجویی که این شرایط را میبیند، ترجیح میدهد در دانشگاهی تحصیل کند که در حد سطح بین المللی و هوشی او آموزش دهد
🔹سیاست گذاریهای آموزش عالی مبتنی بر تامین مادی اساتید، جذب اساتید برتر و حفظ اساتید و دانشجویان نخبه نیست؛ حتی این سیاست گذاریها مبتنی بر احترام هم نیست!
🔸ما نتوانسته ایم ارتباط مناسبی با جهان برقرار کنیم. طبعاً متخصصان کارامد و دانشمند، جذب ایران نمیشود
🔹ایران سالها در حوزه تعلیم و تربیت دانش آموزان و دانشجویان هزینه کرده حتی نمیتواند این افراد را داخل کشور نگه دارد
🔸ما نه تنها در رقابت جذب نخبگان جهانی جایگاه نداریم، بلکه مدام نخبگان خود را نیز از دست میدهیم. نه فقط نخبگان، بلکه مبتکران، کارآفرینان، کارگران، مخترعان و اساسا افراد مختلف با هر مهارت و تخصصی را از دست میدهیم. بنگرید به صف مهاجرت ایرانیان به کانادا!
🔹ما اصلا در روند جهانی صادرات و واردات نخبه حضور نداریم. نام این شرایط را میتوانیم از دست دادن نخبه یا فرار نخبهها بگذاریم!
🔸شرایط از فرار هم بدتر است و میتوانیم بگوییم «پناهجویی نخبگان کشور»
🔹صراحتا بگویم که اصلا نوع سیاست گذاری ما بر اساس حفظ دانشمندان و اساتید نیست.
به عنوان یک استاد دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات که بهترین واحد دانشگاه آزاد در سراسر ایران محسوب میشود، تا همین اواخر، بالاترین حد دستمزدی که دریافت میکردم، حدود ۱۷ میلیون تومان بود و در ماه گذشته این حقوق به ۲۲ میلیون رسید. با این وضعیت حقوق و دستمزد، که حدود ۴۰۰ الی ۴۵۰ دلار میشود، چگونه میتوان نخبه کشور را ترغیب کرد در ایران بماند و به مشاغلی مانند استادی دانشگاه امیدوار باشد؟
🔹دانشجو به شرایط استاد خود نگاه میکند و تصمیم میگیرد. منزوی سازی دانشمندان کشور، جایگاه دادن به چاپلوسان و ریاکاران، جذب بیسوادان پر ادعا در مناصب دانشگاهی و اجرایی، سیاسی کاری در امور علمی و … هر دانشجوی عالمی را وادار به فرار از کشور می کند
🔸مشکل دیگر در کشور ما که در هجرت نخبگان بی تاثیر نیست، نحوه انتخاب اساتید است. شایعات و ادعاهایی وجود دارد که این انتخاب ها، بر پایه برخی امور سیاسی و مناسبات انجام میشود!
معتقدم برخی افراد از مهاجرت نخبگان شایسته ناراحت نیستند، چون اگر نخبهها بمانند، فرصتی برای این افراد غیرشایسته باقی نماند
مدعی اند اساتیدی به مقامات سیاسی آمریکا مشاوره علمی میدهند؛ بپرسید چرا اساتید فرهیختهای را که میتوانستند به مقامات کشور خودمان مشورت دهند از دست داده ایم؟
مهدی ذاکریان در گفتگو با فرارو: برای خروج نخبهها از کشور فرش قرمز پهن کردهای
- نویسنده : مهدی ذاکریان
- 211 بازدید