بر اساس بیانیه رسمی وزارت دفاع امریکا، «لوید آستین» روز سهشنبه در سفری از پیش اعلام نشده به بغداد رفت.وی برای تأکید بر شراکت راهبردی عراق و امریکا با نخستوزیر و وزیر دفاع عراق دیدار کرد. «محمد شیاع السودانی» در دیدار «لوید آستین» وزیر دفاع امریکا روابط دوجانبه و همکاریهای مشترک عراق و امریکا را بررسی کرد.او گفت که بغداد اهتمام جدی به تقویت روابط با امریکا دارد و افزود که رویکرد حکومتش برقراری روابط متوازن با کشورهای منطقه و جهان است. در این ارتباط یک مقام ارشد دفاعی آمریکا در گفتگو با خبرگزاری رویترز به شرط نبردن نامش، اظهار داشت وزیر دفاع در دیدار با مقامات عراق بر «تعهد» واشنگتن به حفظ حضور نیروهای آمریکایی در این کشور تأکید خواهد کرد.در ارتباط با این موضوع ستاره صبح آنلاین گفتگویی با حسن هانی زاده تحلیلگر مسائل منطقه انجام داده که در ادامه می میخوانید:
-شما سفر لوید آستین به بغداد را چگونه ارزیابی می کنید؟
سفر وزیر دفاع آمریکا به بغداد و گفتگوی او با مقامات عراقی در چارچوب نگاه امنیتی آمریکا به خاورمیانه قابل بررسی است.آمریکا ۲۰ سال است در پشت پرده حاکمیت عراق را مدیریت می کند.حوادث اخیر در عراق و نزدیک شدن دیدگاه دولت السودانی با ایران نگرانی ها یی را برای کاخ سفید ایجاد کرد.
در جریان سفر وزیر خارجه آمریکا مسائل امنیتی و نظامی و همچنین مناسبات واشنگتن-بغداد و بغداد-تهران در محور گفتگوها قرار گرفته است.
به نظر می رسد که این مسئله با هدف جداسازی سیاست های عراق از ایران صورت میگیرد.در حقیقت انزوای ایران هدف نهایی آمریکا در سیاست خارجی اش در منطقه است.
آستین تلاش می کند در این سفر نفوذ آمریکا به لحاظ امنیتی و نظامی را گسترش پیدا کند.
اخیرا تحرکاتی از سوی آمریکا در چارچوب رزمایش های مشترک با عربستان و رژیم صهیونیستی صورت گرفته که نشان می دهد آمریکایی ها در حال تغییر شطرنج نظامی و سیاسی منطقه و سلسله اقدامات ماجراجویانه در منطقه هستند که باید مقامات جمهوری اسلامی هوشیار باشند تا آمریکا دست به ماجراجویی در منطقه نزند.
سفر وزیر دفاع آمریکا مهم،راهبردی و پیام های خطرناکی برای منطقه دارد.
-ارزیابی شما از رویکرد سیاست خارجی دولت السودانی چیست؟
سیاست های السودانی به ایران نزدیک است.او از خانواده شیعیان ریشه دار عراق است.اما سیاست عراق پیروی از آمریکا و ورود به دایره پان عربیسیم و قومیت گرایی عربی است.عراق محکوم است به اینکه در دو دایره حرکت می کند.ابتدا دایره اعتقادی و نزدیک به ایران است.زیرا جامعه عراق به لحاظ اعتقادی به ایران نزدیک هستند.
دایره دیگر قومیت گرایی عربی است که عراق به لحاظ اینکه یک کشور عربی است محکوم است که در این دایره حرکت کند.این دو دایره در تقابل با یکدیگر هستند.آمریکا تلاش می کند از این تناقض برای انزوای ایران و تاثیر گذاری روی قومیت گرایی عربی تاثیر بگذارد و السودانی را تحت فشار قرار دهند تا بیشتر به سمت رژیم های عربی گرایش پیدا کند و از ایران فاصله گیرد.
به نظر می رسد سیاست خارجی عراق را آمریکا برای دولت بغداد تعیین می کند.
-به نظر شما سفر آستین باعث افزایش روند ورود نیروهای آمریکایی به عراق می شود یا خیر؟
آمریکا تلاش می کند به دلیل اینکه از افغانستان خارج شده و نفوذش در منطقه غرب آسیا کاهش پیدا کرده است با حضور در عراق این خلاء راهبردی را جبران کند.
واشنگتن تلاش می کند با یک کمربند امنیتی ایران را تحت فشار قرار دهد.به نظر می رسد بعد از سفر لوید آستین حضور نیروهای آمریکایی در عراق تقویت شود.