استخدام کارگر با جای خواب در ترکیه و عراق”، “شرایط مهاجرت کشاورزان به کانادا”، “استخدام آرایشگر و صندوقدار در امارات” و … اینها بخشی از آگهیهای شغلی است که در کانالهای تلگرامی، صفحات اینستاگرامی و حتی تراکتهای کاغذی به وفور به چشم میآیند.
شرایطی که رصدخانه ملی مهاجرت ازآن به عنوان مهاجرت “تودهوار” نام میبرد و جعفرخیرخواهان، کارشناس توسعه آن را مهاجرتی شبیه شیوه مهاجرت از کشورهای جنگزده میخواند.
حمید حسینی، عضو اتاق بازرگانی عراق گفته “مدیران برخی شرکتهای مهاجرتی به او گفتهاند که شمار درخواستها برای مهاجرت از حدود ۳۰ تا ۴۰ درخواست در هفته به حدود ۱۸۰ درخواست رسیده است و درخواستها به معمولیترین اقشار و با مشاغلی مثل برقکار، لولهکش، بنا، آشپز و … رسیده است .”
سازمان نظام پزشکی و نظام پرستاری هم از موج مهاجرت پزشکان و پرستاران خبر داده و اعلام کرده که در سالهای آینده مجبور به استخدام پزشکان و کادر درمان خارجی میشویم!
کجباف، کارشناس هوانوردی هم در یادداشتی از موج مهاجرت خلبانان ایرانی به ویژه به کشورهای همسایه خبر داده و نوشته است که با نوسانات دلار، میزان حقوق خلبانان ایرانی به کمتر از ۱۰درصد میانگین حقوق خلبانان در جهان رسیده است.
رئیس هیئتمدیره انجمن شرکتهای مهندسی و ساخت صنایع نفت و نیرو در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی اتاق بازرگانی تهران هم گفته مهاجرت متخصصان صنعت نفت ایران حتی از منطق اقتصادی هم خارج شده! و بسیاری از این متخصصان تنها در ازای دریافت ماهانه سه هزار دلار به ازبکستان مهاجرت کردهاند!
این موج مهاجرت بسیار هشداردهنده است و در آینده ایران با شرایطی مواجه میشود که مانند کشورهای جنگزده برای سادهترین مشاغل، نیروی کار وجود ندارد و از طرفی به دلیل سقوط مداوم ارزش ریال برای کارگران خارجی هم حضور در ایران صرفه ندارد.