اگر در کشوری هدف دولت رشد و توسعه باشد ،نظام آموزشی وظیفه تربیت نیروی انسانی متخصص و مناسب در زمینه های موردنیاز را دارد .
اما زمانی که در کشوری هدف رشد و توسعه نیست ،نظامی آموزشی به وسیله برای سرگرم کردن دانش آموزان تبدیل شده و معلمان در حکم مبصر و کنترل کننده دانش آموزان در ساعاتی از روز را دارند !
در چنین کشوری عزم و هدف نظام آموزشی بیش از آنکه تربیت نیروی کارآمد و متخصص باشد :
-سرگرم کردن کودکان و نوجوانان در مدارس و آموزشگاهها ست تا در کوچه و خیابان سرگردان نباشند و برای مسئولان و جامعه ایجاد مشکل نکنند!
-تبین آرمانهای نظام سیاسی و تربیت افرادی وفادار به نظام حاکم !
اما زمانی که در کشوری هدف نظام سیاسی توسعه و پیشرفت باشد برای تربیت نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز به موارد زیر بیشتر توجه می شود :
الف)-محتوای آموزشی مناسب
ب)-امکانات آموزشی به روز
ج)-نیروی آموزشی متخصص
الف) محتوای آموزشی -در زمینه محتوای آموزشی یک نگاه سطحی و گذار به عناوین و محتوای کتب درسی مدارس مشخص می کند که آموزش و یادگیری چنین محتوایی باعث افزایش دانش و علم فرگیران نخواهد شد و تنها آنها را به سمت حفظ مطالبی کم ارزش و بعضاً نادرست برای گرفتن نمره قبولی هدایت می کند!
نواقص محتوای آموزشی:
۱-محتوای آموزشی پیش بینی شده در نظام آموزشی ایران توان تربیت دانش آموزانی آشنا با فرهنگ و تاریخ ایران را ندارد .
۲-دوگانی محتوای آموزشی با واقعیات جامعه باعث می شود فارغ التحصیلان نظام آموزشی در زمینه اخلاق و تعهد اجتماعی ضعیف باشند !
۳-نظام آموزشی فاقد الگوهای مناسب برای ارائه است !در کتب درسی به جای الگو سازی از شخصیت های ملی و صاحبان علم و اندیشه ، بعضاً از افرادی نام برده می شود که برای جامعه ناشناخته هستند یا چیزی برای ارائه و تاثیر گذاری ندارند !
۴-با تکیه بر اسلامی بودن محتوای درسی بخصوص در رشته های علوم انسانی ،دستاوردهای علمی دانشمندان این بخش از علوم بشری ، از گذشته تا کنون نادیده گرفته شده است !
نگاهی گذرا به محتوای کتب علوم انسانی در مدارس ایران نشان می دهد که این مطالب چقدر با واقعیات این علوم در جهان امروز فاصله و تفاوت دارند .
ب)در زمینه امکانات آموزشی هم مشکلات زیاد است ومدارس کشور تقریبا هم سطح یا پایینتر از کشورهای فقیر جهان است !
هنوز در بسیاری از مدارس تنها وسیله آموزشی،کتاب گچ و تخته سیاه است !
-بسیاری از دانش آموزان در مدارس کپری و ساختمانهای ناایمن مشغول به تحصیل هستند! -بسیاری از مدارس در زمستان و تابستان فاقد وسایل گرمایشی و سرمایشی هستند !
نکته : برخی مدارس غیر دولتی که امکانات آموزشی بهتر و بیشتری دارند بخاطر نواقص در محتوای آموزشی که بصورت متمرکز و از سوی نظام آموزشی تهیه و تدوین میشود, در نتیجه نهایی با مدارس دولتی چندان تفاوتی ندارند ! شاید تنها تفاوت تعداد بیشتر قبولی در دانشگاه باشد !
ج)نیروی آموزشی : هدف که توسعه نباشد ،نگاه به نظام آموزشی هزینه ای است نه سرمایه ای !
-چنین نگاهی باعث می شود نظام آموزشی توانایی ایجاد انگیزه در نیروهای آموزشی خود برای تربیت بهتر دانش آموزان را نداشته باشند .
-ناتوانی نظام آموزشی در تامین اقتصادی نیروهای خود موجب می شود افراد توانمند جذب نظام آموزشی نشوند !
-اختصاص سهمیه استخدامی به افراد خاص که دانش و توانایی لازم برای آموزش را ندارند،افرادی که از سر بیکاری استخدام در آموزش و پروش را انتخاب کرده بدون آنکه علاقه و استعداد لازم برای این کار را داشته باشند ،چنین اقدامی موجب تضعیف بیشتر نظام آموزشی کشور شده است !
-تعریف وایجاد عناوین و محتواهای غیر ضروری واستخدام افرادی برای آموزش این محتواها بار مالی نظام آموزش را بالابرده و امکان ارائه خدمات بهتر به نیروهای آموزشی و دانش آموزان را سلب کرده است !/آینده