ستاره صبح آنلاین: رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در گفتگو با شبکه بی بی سی گفته که آمریکا قصد تغییر رژیم در ایران را ندارد.به اعتقاد او برجام نمرده است.این سخنان در حالی مطرح می شود که آمریکا ۷نهاد ایرانی دیگر را به فهرست تحریمی ها اضافه کرد.همچنین استرالیا نیز تحریم هایی را علیه افراد و نهاد های ایرانی وضع کرد.برخی رسانه ها در باکو مدعی شده اند چند فرد به ظن جاسوسی برای ایران را دستگیر کرده اند.باکو به دلیل حادثه سفارتش برای سفر به تهران هشدار داده است. در ارتباط با این موضوعات ستاره صبح آنلاین گفتگویی با علی بیگدلی تحلیلگر روابط بین الملل انجام داده که در ادامه می خوانید:
-به نظر شما چرا آمریکا به رغم باز بودن پنجره مذاکره تحریم و گزینه نظامی را هم مطرح می کند؟
مطرح کردن گزینه نظامی و تحریم علیه ایران ابزاری در دست آمریکا است که بخواهد ایران را تحت فشار قرار دهد.امریکا تلاش میکند با این کار ایران را به عقب نشینی در برخی رویکردهای نظامی و سیاسی اش بکند؛ اما واشنگتن نمیخواهد پنجره ها برجام را ببندد.اگر برجام به نتیجه نرسد آژانس هم با ایران به همکاری و نتیجه نخواهد رسید.زیرا برجام و مسائل پادمانی باهم پیوست دارند. در چنین شرایطی ایران به سمت غنی سازی ۹۰ درصدی و خروج از ان پی تی حرکت خواهد کرد.این مسئله باعث میشود خطری برای منطقه به وجود بیاید. آمریکا نمیخواهد با توجه به بحران اوکراین یک کانون بحران دیگر در خاورمیانه به وجود بیاورد. با توجه به اینکه آمریکایی ها در جریان چین کوتاه آمدند و میخواهند پکن را آرام کنند و با توجه به حساسیت منطقه خاورمیانه واشنگتن حاضر نیست که این منطقه را دچار جنگ و بحران کند. در صورت درگیری شیخ نشین های خلیج فارس آسیب می زند به سرمایه گذاری هایی که در این منطقه شده تحت تاثیر هر تنشی بازخورد منفی خواهد داشت. امریکا به دنبال تشکیل یک ائتلاف منطقه ای علیه ایران است. اختلافاتی که تهران با باکو پیدا کرده و روابط نه چندان مطلوب ایران با ترکیه نشان می دهد تحولات منطقه به سود ایران نیست. این ائتلاف عبارت است از کشورهای آذربایجان،ترکیه،اردن،مصر و امارات. اگر این ائتلاف شکل گیرد مشکلات جدید برای ایران به وجود خواهد امد. حل مسئله برجام هم روی مسائل سیاسی داخلی تاثیر مثبت میگذارد و هم در باعث جدا افتادگی از تحولات مثبت بین المللی می شود. جدا افتادگی ایران از ارتباط پایدار با کشورهای دنیا باعث شده ایران به سمت انزوا حرکت کند.به نظر می رسد مقامات هم به این نتیجه رسیده اند که باید برجام را به نتیجه برسانند.
-به نظر شما چرا وزیر خارجه قطر به تهران سفر کرد؟
قطر واسطه برجام است.امیر قطر چند روز پیش مصاحبه ای کرد و گفت دوحه نگران عدم نتیجه در مسئله برجام است. او به خوبی می داند اگر برجام احیا نشود تحولات تنش آلود خاورمیانه به سرمایه گذاری های قطر و سایر کشورهای عربی لطمه میزند. قطر با توجه به روابط خوب که با تهران دارد تلاش می کند به عنوان واسطه، احیای برجام را صورت دهد.ایران هم باید بداند که جای چانه زنی بیشتر برای گرفتن امتیاز در برجام وجود ندارد.ایران باید به هر طور که می تواند برجام را احیا کند تا فضای ملتهب داخلی به لحاظ اقتصادی و فضای تنش آلود خارجی به لحاظ سیاسی به سمت آرامش و ثبات هدایت شود.