یکی پرسید که در این هنگامه جنگ چه جای پرداختن به اخلاقیات و رعایت حقوق کشتهها و اسیران و… است؟ بویژه آنکه در عمل، میدان جنگ با شدت هر چه تمامتر زیر آتش است و به خانهها و مناطق مسکونی و کودکان نیز رحم نمیشود.
میخواهم بگویم که همیشه از این گونه استدلالها استفاده کردهایم و هنگامی به موضوع پرداختهایم که دیر شده و فایده نداشته است. اگر در دریای سیاست، حرکت خود را به دست امواج خروشان نفرت و کینه بسپاریم، همه آنچه که میبینیم قابل انتظار است و هیچ نکته عجیبی در آن وجود ندارد.
ولی اگر آیندهنگر باشیم و مولفههای واقعی قدرت را فراموش نکنیم و همه چیز را از لوله تفنگ نبینیم، طبعاً اخلاقیات و الزامات حقوق جنگ یکی از مولفههای قدرت است. قدرتی که اتفاقاً اسراییلیها به علل گوناگون از آن بیبهره بودهاند. جالب اینکه آنان هنوز بر سفره پایانناپذیر هولوکاست نشستهاند و همچنان با مظلومنمایی از این خوان گسترده که به دست غرب تجهیز میشود، ارتزاق و اقدامات خود را توجیه میکنند.
در میان سیاستمداران عصر جدید، هیچ کس چون ماندلا از این نظر قدرتمند نبود. او گذشت و اخلاق را به ابزاری قدرتمندتر از هر اسلحهای تبدیل کرد. تا هنگامی که در رژیم آپارتاید زندگی نکنیم، نمیتوانیم درکی از ابعاد نفرتزایی و تولید خشم و کینه و خشونت این رژیم پیدا کنیم، قدرت اصلی ماندلا و ماندگاری او نه در مقاومت و تحمل زندان بود، بلکه در پافشاری او بر مخالفت با خواست عادی مردم در انتقامگیری و خشونتورزی بود.
عباس عبدی : قدرتی فراتر از اسلحه
- نویسنده : عباس عبدی
- 283 بازدید