بقعه بیبی زبیده یکی از بقعه های متبرکه شهر ری است که حال و هوایی متفاوت و منحصر به فرد دارد. بقعهای که با گنبد طلایی رنگ و درخشانش در میان انبوهی از درختان کهنسال قرار گرفته و روحی تازه به اطراف خود بخشیده است. اهالی محل و قدیمیترها، ایشان را دختر امام حسین (ع) میدانند و از همین نظر جایگاه ویژهای در قلب اهالی دارد.
ساخت بنای اصلی بقعه، حدودا به ۴۰۰ سال پیش باز میگردد. گفته میشود که شاه سلطان حسین دستور ساخت آن را صادر کرد و از آنجا که تکمیل بنا به مرور زمان و مرحلهای انجام شده است، قسمتهایی از آن به دوران صفویه و قسمتهایی دیگر به دوران قاجار مربوط میشوند. ناگفته نماند که این بنا تا به امروز چندین مرتبه مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته تا به شکل امروزین خود درآمده است.
سردر طلایی رنگ بقعه که نام مقدس بیبی زبیده بر رویش حک شده است، در میان دو گلدسته طلایی رنگ خودنمایی کرده و هر رهگذری را به سمت خود جذب میکند. پس از گذر از سردر، وارد مسیری سرسبز با درختان کهنسال میشویم. درختانی که زائران و میهمانان را به سایه خود دعوت کرده تا نفسی تازه کنند و برای ساعتی هم که شده آنان را از هیاهو و شلوغی شهر دور میکنند. اما این مسیر به بنای اصلی بقعه منتهی میشود که در مقابل آن حوضی هشت ضلعی نمایان است. حوضی با صفا، که بنا بر رسم هر ساله اهالی، میزبان ماهی های قرمز شب عید است و همچون دوستی قدیمی آنان را در آغوش خود نگه میدارد. بقعه دارای دربی چوبی و قدیمی است که با هنر خاتم کاری تزئین شده است. این درب متعلق به سال ۱۲۷۱ ه.ق است و بر روی آن ابیاتی از مرثیات محتشم کاشانی دیده میشود. مزار ایشان که درون ساختمان اصلی قرار گرفته، با ضریح ساده و بی آلایشی پوشیده شده است. داخل ضریح با چراغ سبز رنگ منور شده است و فضای داخل را معنویتر کرده است. دیوارهای گچی اطراف مزار با نقاشی های قاجاری نظر هر بینندهای را به خود جلب میکنند. در این میان لوحی قدیمی متعلق به سال ۱۲۶۸ ه.ق دیده میشود که به دستور مادر ناصرالدین شاه، با خط زیبای نستعلیق نوشته شده است. محتوای این لوح مربوط به سفر بیبی زبیده (س) و مادرش بیبی شهربانو به همراه امامزاده قاسم (ع) “همسر بیبی زبیده” به شهر ری و شرح وقایع آن دوران است.
اما از دیگر ویژگیهای این بقعه میتوان به وجود آرامگاه خانوادگی کریمخان زند در آن اشاره کرد. آرامگاه های خانوادگی دیگری نیز در این محوطه قرار گرفته اند که متعلق به عموم مردم هستند.