نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه، دوم اوت (۱۱ مرداد) طی سفری جنجالی، دیداری با مقامات تایوان داشت. بدین ترتیب او را باید بلندمرتبهترین مقام آمریکایی دانست که در طی ۲۵ سال اخیر به تایوان سفر کرده است. تا پیش از او، نیوت گینگریچ، آخرین رئیس مجلس نمایندگان بود که در سال ۱۹۹۷ از تایوان بازدید کرد.
این سفر بخشی از سفر رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده به آسیای دور است. تا پیش از تایوان، نانسی پلوسی با مقامات دو کشور سنگاپور و مالزی دیدار کرده بود و پس از تایوان نیز به مقصد کره جنوبی، راهی سئول میشود. با این وجود دیدار یکروزه پلوسی از تایوان بیش از هر دیدار دیگری مناقشه برانگیز و حساس میباشد. این در حالی است که در اطلاعیه مجلس نمایندگان آمریکا، نامی از تایوان در سفر دورهای هیئت پارلمانی به چهار کشور آسیایی سنگاپور، مالزی، کره جنوبی و ژاپن ذکر نشده بود.
تسای اینگ ون، رئیس جمهوری تایوان در دیدار با رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، نانسی پلوسی را دوست دیرین تایوان برشمرد و از او به خاطر رابطه طولانی و عمیقی با تایوان دارد، تشکر کرد.
خانم تسای همچنین با اشاره به تهاجم روسیه به اوکراین، خاطر نشان ساخت حفظ امنیت تنگه تایوان تاثیر گستردهای بر امنیت کل اقیانوس هند و آرام خواهد گذاشت.
خانم پلوسی هم در این دیدار تاکید کرد که سفر او این پیام را منتقل میکند که واشنگتن تعهد خود به تایوان را رها نخواهد کرد و به دوستی پایدار دو طرف افتخار میکند. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در ادامه افزود: اکنون، بیش از هر زمان دیگری، همبستگی آمریکا با تایوان اهمیت دارد و این پیامی است که ما امروز به اینجا میآوریم.
به گفته او ایالات متحده و تایوان یک مشارکت پر رونق مبتنی بر ارزشهای مشترک میان دو طرف ایجاد کردهاند و دموکراتها و جمهوریخواهان در حمایت از تایوان متحد هستند.
شایان ذکر است که واشنگتن روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان ندارد اما طبق قوانین ایالات متحده موظف است ابزاری برای دفاع از خود در اختیار این جزیره قرار دهد.
دیدار خانم پلوسی از تایوان با جلسه او با نمایندگان پارلمان تایوان به پایان رسید و هیئت عالی رتبه پارلمانی ایالات متحده پس از آن تایپه را به مقصد سئول ترک کرد.
در واکنش به سفر مقامات پارلمان آمریکا به تایوان، پکن ضمن فراخواندن سفیر آمریکا در چین، اقدام این کشور را بسیار خطرناک قلمداد کرد و آن را نقض قوانین بین الملل برشمرد.
پکن همچنین دقایقی پس از ورود نانسی پلوسی و پنج عضو دیگر کنگره آمریکا به تایوان اعلام کرد که با «اقدامات نظامی هدفمند» به این سفر واکنش نشان خواهد داد. در همین راستا چین از روز پنجشنبه چهار اوت (۱۳ مرداد) با برگزاری رزمایش نظامی در نظر دارد جزیره تایوان را محاصره کند. بنابر گزارش تلویزیون دولتی چین جنگندههای این کشور در حال عبور از تنگه تایوان هستند.
پکن ضمن تکرار این نکته که مسئولیت تبعات ناشی از سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان برعهده واشنگتن خواهد بود، خاطر نشان ساخت که این سفر برای واشنگتن پیامدهایی به دنبال خواهد داشت.
مناقشه میان تایوان و چین از زمانی آغاز شد که مقامان حزب کمونیست چین، تایوان به عنوان بخشی از خاک خود برشمرده و هر اقدامی در جهت جدایی این جزیره از کشور خود را محکوم نمود. پکن بازدید مقامات کشورهای خارجی از تایوان را نشانه به رسمیت شناختن دولت حاکم بر این جزیره دانسته و آن را اقدامی بر علیه امنیت ملی و تمامیت ارضی خود میداند.
شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین روز پنجشنبه ضمن هشدار به همتای آمریکایی خود جو بایدن در زمینه پایبند بودن و احترام به اصل چین واحد تاکید کرده بود: «آنهایی که با آتش بازی میکنند نابود خواهند شد.»
جو بایدن نیز با خاطرنشان ساختن این نکته که سیاست ایالات متحده در خصوص تایوان تغییر نکرده و واشنگتن به شدت با تلاشهای یکجانبه برای تغییر وضعیت موجود یا تضعیف صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان مخالف است. سفر اخیر را در تغییر مناسبات میان دو کشور بیاهمیت و فاقد تاثیر دانست.